I černý čáp Kryštof se vydal na cestu (čtvrtek 24. srpna 2000)

24. srpen 2000

Ještě předevčírem, v úterý dopoledne, byl Kryštof ve středních Čechách. Včera odpoledne a večer ho Argos opakovaně lokalizoval v jihozápadním Německu.

Předpokládáme, že Kryštof se vydal na cestu už v ono úterý. Za dva dny překonal téměř 350 kilometrů, což odpovídá rychlosti tahu čápů černých v Evropě (píšu o tom hlavně proto, že bílé čápice letí dvakrát rychleji - viz včerejší zápis).

mapa

Kryštofa letos sledujeme podruhé. I loni letěl do zimovišť západní cestou. Za zmínku stojí, že letos opustil střední Čechy o více než dva týdny dřív (ale poněvadž nehnízdil, není to zas takové překvapení) a především to, že tentokrát nepodniknul výlet na sever (viz zápis ze 7. září 1999) . Souřadnice a mapy loňského Kryštofova putování najdete na adrese http://capi.fido.cz/1999/kd.html, letošní data na http://capi.fido.cz/2000/.

Kryštofův solární vysílač, kterým jsme ho označili před více než rokem, jako by byl stále lepší. Včera večer vysypal dvanáct souborů dat! Naopak velké starosti nám dělá kvalita solárních vysílačů, kterými jsme letos označili Johanu a Agátu. Zatím jsme nezískali žádná data. Nejspíš to je způsobeno tím, že obě mladé černé čápice se ještě zdržují v lese poblíž hnízda, kde je šero, a vysílače se tudíž dostatečně nedobíjejí; navíc jejich signál špatně proniká korunami stromů.

Jen pro úplnost: bílé čápice Žofie a Marta mají standardní satelitní vysílače napájené z baterií.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio