Hudební publicisté – chlouba rozhlasového vysílání

2. květen 2016

Československý i později Český rozhlas má neobyčejně šťastnou ruku – v tuto chvíli mám na mysli okamžiky, kdy sahá po hudebních publicistech. Uvažujeme-li v rovině historické, pak stačí, když připomeneme jména Mirko Očadlík, Anna Hostomská, Ludvík Čermák, Jiří Berkovec, Miroslav Barvík…z pozdějších Lubomír Dorůžka, Jiří Černý… a další. My si dnes připomeneme osobnost Václava Holzknechta (2. května 1904-13. srpna 1988).

Profesor JUDr. Václav Holzknecht byl člověk mnoha talentů. Vystudoval práva, ale současně se studiem na právnické fakultě stihl vystudovat klavírní hru na pražské konzervatoři. Později působil především jako klavírista, ale současně se věnoval hudební vědě, psal kritické i teoretické stati o hudebním dění u nás i v zahraničí, byl dramaturgem, organizátorem hudebních akcí, pedagogem…a také překládal z francouzštiny. Patřil ke generaci, která stíhala neuvěřitelně mnoho aktivit.

Václav Holzknecht

Pro rozhlas připravil velké množství pořadů, které sám svým velmi působivým projevem uváděl (např. Obrazy z dějin české hudby a Prof. Václav Holzknecht vypravuje). Uvedeme si dnes ukázky ze tří z Holzknechtových rozhlasových vystoupení. V prvním pořadu, který byl natočen v roce 1982, vypráví Václav Holzknecht o svých začátcích, současně o okolnostech, jež ho přivedly do čela nejslavnějšího českého hudebního festivalu Pražské jaro. Celkem 16 let působil ve funkci předsedy festivalového výboru PJ. Byl rovněž předsedou Společnosti Bohuslava Martinů.

V.Holzknecht-snímek z roku 1933

Kromě toho byl ovšem také dlouholetým ředitelem pražské konzervatoře (a to v letech 1946-1970), poté se stal ředitelem opery Národního divadla (1970-1972), pak ještě rok působil jako dramaturg tohoto souboru. V pořadech pro Československý rozhlas především velmi zasvěceně přibližoval životní osudy a hlavně zpřístupňoval dílo velkých hudebních osobností. (Další zvuková ukázka je z cyklů pořadů Životem a dílem Ludwiga van Beethovena, který byl natočen v roce 1975.)

V.Holzknecht-30.léta

Václav Holzknecht byl ve 20. a 30. letech osobním přítelem skladatele Jaroslava Ježka. Byl jedním z mála lidí, kteří tak mohli o skvělém a předčasně zemřelém Ježkovi vyprávět. Jeho kniha Jaroslav Ježek a Osvobozené divadlo vyšla poprvé v druhé polovině 50. let, druhé a doplněné vydání bylo na trh uvedeno v roce 2007.

Pamětní deska prof. Václava Holzknechta-Široká ulice 10

Pamětní ceska prof. Václava Holzknechta - Široká ulice 10, Praha 1. Foto: creative commons

Spustit audio