Hradec Králové je pokladnicí moderní architektury. Chce ji proto chránit, což se jinde příliš nenosí

18. duben 2016

O tři moderní budovy z 20. století by se mohl rozšířit seznam kulturních památek v Hradci Králové. Vedení města navrhne ministerstvu kultury, aby za památky prohlásilo funkcionalistickou Liskovu vilu ve Střelecké ulici, část areálu škol V Lipkách a vodojem na novohradeckém kopci.

„Tato levá polovina školy tvoří nedílný areál. Tvoří celek s tou školou, která byla již postavena za Josefa Gočára i s mateřskou školkou," Jan Falta - vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu - stojí před školským areálem V Lipkách.

Starší objekty postavené v roce 1927 podle návrhu Josefa Gočára už památkou jsou.

Zbytek, který chce magistrát nově prohlásit za památku, byl dokončený v roce 1959. Podle Gočárova konceptu ho navrhnul architekt Václav Rohlíček.

Čtěte také

„Já bych to počítal ještě k dobrému období architektury a stavebnictví. Ale například v nejvyšším patře vznikla síň tradic, co v té Gočárově škole nebylo," doplňuje Jan Falta.

Společně se školou navrhne magistrát za kulturní památku také funkcionalistickou vilu architekta Oldřicha Lisky ve Střelecké ulici z roku 1932.

Školský areál V Lipkách v Hradci Králové, postavený v roce 1927 podle návrhu architekta Josefa Gočára

A věžový vodojem, který od roku 1937 slouží vodárnám na Novém Hradci Králové: „Je jediný svého druhu v tomto architektonickém pojetí. Má velmi zajímavou konstrukci, která reaguje na statické schéma toho objektu. A přitom má výrazné architektonické ztvárnění," říká Jan Falta.

Navržené památky se líbí Jiřímu Němečkovi ze Společnosti ochránců památek ve východních Čechách: „Určitě souhlasím s tím, co bylo vybráno. Protože chránit moderní architekturu se příliš nenosí. A Hradec Králové je pokladnice moderní architektury."

Školský areál V Lipkách v Hradci Králové, postavený v roce 1927 podle návrhu architekta Josefa Gočára

Škola a vila patří městu a vodojem pak hradeckým vodovodům a kanalizacím, kde má magistrát významný podíl.

Všichni vlastníci s prohlášením za památky souhlasí a tak by ministerstvo kultury mohlo rozhodnout během několika měsíců.

Spustit audio