Holka, ty bys patřila na jeviště aneb Za Stellou Zázvorkovou

19. duben 2012

…říkali jí příbuzní od dětských let. A tato vize se naplnila. Stella Zázvorková se stala jednou z nejoblíbenějších a také nejlepších českých hereček. Její doménou byly role komediální.

Letos v dubnu by se Stella Zázvorková dožila 90 let (narodila se 14.4.1922 v Praze). Její život se však uzavřel ve třiaosmdesáti letech, 18.května 2005.

Stella Zázvorková při besedě

Pocházela z umělecké rodiny – její otec byl architektem (mimochodem – k jeho nejznámějším dílům patří projekt Národního památníku na Vítkově). Starší bratr Stelly Jan Zázvorka se stal filmovým a televizním scénografem a architektem. Několik drobných příhod z dětství, které signalizovaly skutečnost, že Stella projevovala svůj komediální talent už od ranných let, si můžete poslechnout ze dvou zvukových úryvků z pořadu, který byl natočen v polovině 80. let. Je to jedna z mála relací, v nichž Stella Zázvorková vyprávěla sama o sobě. Její hlas je v archivu zachycen v mnoha a mnoha dalších pořadech – v nich však herečka převážně vystupuje v nejrůznějších zábavných scénkách, jako vypravěčka anekdot, účastnice nesčetných estrád a silvestrovských taškařic.Ve třetí zvukové ukázce z archivního pořadu se pak herečka vyznává ze svého obdivu vůči Osvobozenému divadlu a Burianovu D 34.

Z profesionální dráhy Stelly Zázvorkové připomeňme jen základní data: vystudovala divadelní školu, kterou při své scéně založil Emil František Burian. Její první angažmá bylo v Divadle pro mládež, které vedla Míla Mellanová. Během okupace působila – po boku Vlastimila Brodského a také Miloše Kopeckého, za něhož se po válce (nakrátko) provdala - v divadle Větrník.
V letech 1945-48 hrála v Divadle satiry, pak byla členkou souboru Realistického divadla a Divadla E.F.Buriana. V roce 1955 ji přijal do divadla ABC jeho tehdejší ředitel Jan Werich. Divadlo ABC se v roce 1962 stalo součástí Městských divadel pražských, v jehož službách Stella Zázvorková působila až do roku 1990.

S.Zázvorková a M.Kopecký-při natáčení

Zázvorková vytvořila více než 200 filmových a televizních rolí. Vyjmenujte jen několik slavných titulů, pod nimiž se nám nepochybně postavy, jež v nich Stella Zázvorková ztvárnila, okamžitě vybaví.
Anděl na horách, Utrpení mladého Boháčka, Medvěd (televizní film – po boku Jana Wericha), Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Zítra to roztočíme, drahoušku...!, Což takhle dát si špenát, Kolja, Pelíšky, Babí léto...

Stella Zázvorková

"Miluju smích, toužím ho slyšet z publika, jedná se o určitou formu narkotika. To je můj balzám, elixír mládí," prohlásila v jednom z rozhovorů. Vynikla však nejen jako komediální herečka, ale současně také jako vypravěčka a interpretka pohádek a dalších čtených textů. Jako spoluautorka několika kuchařek projevila svoji vášeň pro dobrou kuchyni.
Knihu shrnující její osobní a umělecké zkušenosti a zážitky připravil kolektiv autorů pod názvem „Stella o sobě: …život je jiné jeviště“ (1998)

Spustit audio