Hergot! se Zdenkou Burešovou: O islámu se u nás mluví neodborně a téměř vždy negativně

15. říjen 2017

V českých médiích se málokdy mluví o islámu v kontextu, mediální obsahy jako by naznačovaly, že existuje jen jeden islám a jeden způsob, jak jej chápat. Maximálně se můžeme doslechnout o „umírněných“ a „radikálních“ muslimech. Téma jsme rozebírali se Zdeňkou Burešovou z filozofické fakulty v Olomouci. Její analýza s názvem Obraz muslimů a islámu v českých médií vyšla na konci loňského roku v publikaci Muslimové v Česku.

V českém zpravodajském prostředí se o islámu mluví především negativně. Koneckonců negativita je jedna ze zpravodajských hodnot, které určují, jaká témata si média vybírají. Islám se zmiňuje nejčastěji v souvislosti s politickými otázkami, například s nepokoji v Egyptě nebo demonstracemi v Tunisku. Takřka stejně početnou skupinou jsou zprávy o kriminálních činech, terorismu a soudních jednáních. V menším množství média tematizovala sociální aspekty života. Zprávy ze sportu, umění či spotřebitelské oblasti se objevovaly velmi výjimečně. O islámu a muslimech navíc nejčastěji mluvili především sami novináři, moderátoři či reportéři stanic. Málokdy odbornici – arabisti, islamologové, politologové, kteří se daným regionem zabývají, nebo samotní muslimové.

Zdenka Burešová

Podíl médií na našem utváření názorů se podle výzkumů v posledních dvaceti letech mnohonásobně zvýšil. Především v případech, kdy jedinci nemají s daným tématem, osobou či událostí přímou zkušenost, jejich představy často vytvářejí mediální reprezentanti. Média mají velký podíl na tom, o čem člověk přemýšlí a jaká témata považuje za důležitá. „Například o Africe se možná mluví pouze v kontextu s hladomorem, stejně jako se o islámu mluví víceméně v kontextu s terorismem, ale je to pouze výběr, ve světě se dějí miliony událostí, a ve zpravodajstvích se objeví minium,“ podotýká Burešová.

Poslechněte si celý pořad!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.