František Nepil. Vášnivý chalupář s bradkou, brýlemi a sametovým hlasem

Hostem z minulosti je dnes muž, který toho v životě hodně namluvil, protože ho ještě jako nemluvně houpal na klíně spisovatel Karel Čapek.

Když vyrostl, pracoval jako reklamní textař a mimo jiné natočil slavné předscény na propagaci margarínu s Janem Werichem a Miroslavem Horníčkem.

Měl rád Spartu a chalupničení

Po vojně zakotvil v Československém rozhlasu a posluchači si dodnes pamatují jeho sametový hlas, jimiž je vítal do dobrého a ještě lepšího jitra.

Psal pohádky pro děti i libreto opery, ale taky o své vášni k fotbalové Spartě a k chalupářství, či jak s oblibou říkal: chalupničení. Učil nás umění radovat se z drobných krás a poezie každodennosti.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související