Erdenet překvapil (25. duben 2006)

25. duben 2006

O tom, že se trasy a časový průběh migrací do značné míry přizpůsobují vhodným místům s dostatkem potravy, jsme se přesvědčili mnohokrát. Čápi černí jsou, možná více než jiné druhy, závislí na doplňování energie během cesty. Na nejvhodnějších místech mohou zůstávat i více jak jeden měsíc, zvláště při podzimním tahu, který je výrazně pomalejší. Při přeletu dlouhých vzdáleností však nelze předem odhadnout, jaké budou konkrétní podmínky na některém ze známých míst, kam směřují. O tom, co se stalo Erdenetovi v Číně, můžeme jen spekulovat.

Po poměrně dlouhé zastávce (minimálně mezi 29. 3. - 9. 4. 2006) v horách střední Číny postoupil o 300 km SV a zastavil se 13. 4. na březích meandrující řeky Huang Ho v místech, která prolétl i při cestě na jih. Do tohoto místa prudce korigoval svůj let, který doposud probíhal asi 150 km západně od linie tahu podzimního. K našemu překvapení se však při další lokaci z družic 17. 4. objevil zpět na zastávce odkud odlétl 9. 4.! Vrátil se tak o 300 km JZ (zelená trasa na prvním obrázku).

Erdenet na cestě

Snad je řeka Huang Ho výjimečně rozvodněná jarním táním v Himálaji a v kalné hluboké vodě byl lov ryb obtížný. Těžko si představit jiné důvody, protože silně meandrující úsek je natolik rozsáhlý, že nějaké lokální rušení by vedlo pouze k místním přesunům. Vždyť jde podle dosavadních sledování o nejvýznamnější místo, jakési zaškrcení tahové cesty, kde se všichni (!) čápi z Mongolska na jaře zastavili, nebo tudy alespoň na podzim prolétli. Jen několik kilometrů vedle nabíral sílu Čingis v roce 2004 (4. 4. - 19. 4.) nebo se tu zastavila Tuja jak loni, tak i letos na podzim. A dolétl sem při tomto jarním tahu i Marco (4073) - viz druhý obrázek.

Erdenet na cestě

Jeho "staronové" místo je podle detailních map rozloženo okolo malé říčky (návrat je vyznačený na třetí mapce červeně).

Erdenet na cestě
autor: Lubomír Peške
Spustit audio