Emil Zátopek vítězí v maratonu na OH v Helsinkách - 1952

27. červenec 2013

Jestliže jsme před několika dny konstatovali, že jednou z mála radostí, kterou mohl rozhlas svým posluchačům deptaným chmurnou atmosférou danou politickými procesy, jež probíhaly počátkem 50. let, nabídnout, byla hladivá četba z Babičky Boženy Němcové, byla tu ještě jedna oblast, která dávala – jak to tak ostatně v našich dějinách bývá často – pocit radostného zapomenutí na realitu.

Touto oblastí byl sport – v červenci roku 1952 pak konkrétně olympijské hry, jež se konaly v Helsinkách. Tím, kdo dokázal přinést sportovním fanouškům ve své vlasti pocit euforie a nadšení, byl legendární běžec Emil Zátopek.
27. července 1952 se na helsinské olympiádě konal závod v maratónském běhu. Poslechněme si sestřih rozhlasové reportáže z tohoto závodu, který bývá vyvrcholením olympijských her. Dění na stadionu komentovali reportéři Bohuš Ujček a Vít Mokroš.

K tomu jen jednu poznámku: Ujček ani Mokroš nebyli svou profesí sportovní reportéři. Oba působili v redakci zpravodajství, o sportu toho příliš mnoho nevěděli, ale museli zaskočit za opravdové „sporťáky“, kteří k výjezdu do Finska nedostali tehdy povolení. Ujčkovy a Mokrošovy reportáže se vysílaly s hodinovým zpožděním, protože se v té době obecně nesmělo vysílat přímo, současně bylo ale nutné jejich projevy upravovat a stříhat.

Spustit audio