Duka se loučí v Hradci Králové. Pak převezme úřad po Vlkovi

4. duben 2010

Biskup Dominik Duka se loučí s veřejností v Hradci Králové. V úřadu pražského arcibiskupa po Velikonocích nahradí Miloslava Vlka. Duka byl královéhradeckým biskupem od roku 1998.

Týden oficiálního loučení Dominika Duky s královéhradeckou veřejností začal už minulou sobotu. V neděli vyvrcholil v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové, kde Duka sloužil slavnostní mši. „Je to jistě bohoslužba, ve které se loučím se svým působištěm, loučím se s katedrálou. Je to určitá nostalgie a bude to i určitá radost,“ řekl Duka.

S Dominikem Dukou se přišly rozloučit stovky věřících, kteří katedrálu zcela zaplnili. Budoucímu pražskému arcibiskupovi přáli jen to nejlepší. „Přála bych mu, aby se mu povedlo přiblížit křesťany a křesťanství ostatní společnosti,“ řekla jedna z účastnic bohuslužby.

Českému rozhlasu biskup Duka také řekl, co za dvanáct let svého působení v Hradci Králové nestihnul. „Máme tady programy, které se do jisté míry týkají dokončení generálních rekonstrukcí objektů církevních škol, což jsou historické objekty. Opravy byly opravdu gruntovní, základní, ale jsou, myslím, k radosti nejen školáků, ale i města. Pak to byl duchovní program určité přestavby výuky náboženství. To zůstává nástupcům,“ podotkl Duka.

Úřad převezme 10. dubna

Nově jmenovaný pražský arcibiskup převezme úřad po Miloslavu Vlkovi 10. dubna, kdy bude ve svatovítské katedrále v Praze veřejná slavnostní bohoslužba. Dominik Duka už dříve uvedl, že v novém úřadu pro něj bude prioritou rozvíjet vztahy mezi státem a církví.

„Myslím, že po návštěvě papeže Benedikta XVI. se určitým způsobem zlepšila atmosféra vztahů společnost – církev, a tak bych chtěl pokračovat v tom, aby naše česká společnost opravdu poznala, že církev má zájem o její další růst,“ řekl Radiožurnálu Dominik Duka.

Slíbil také, že se pokusí ukončit spory se státem o vlastnictví chrámu svatého Víta. V čele královéhradecké diecéze stál 11 let. Za svou duchovní činnost byl v 80. letech minulého století i vězněn.

autoři: teb , kvm , Jiří Fremuth , ak , rem
Spustit audio