Dokument Nickyho rodina o Siru Wintonovi má premiéru

20. leden 2011

Režisér Matej Mináč představí svůj nejnovější dokument o britském zachránci československých židovských dětí Nicholasi Wintonovi s názvem Nickyho rodina. Světové premiéry, která bude v pražském Kongresovém centru, se zúčastní i Sir Nicholas.

Na projekci nebudou chybět jeho vlastní i zachráněné děti, kterých stačil Nicholas Winton z Československa do Velké Británie před nacisty odvézt 669 a ušetřil je tak tragického osudu milionů Židů.

Podle autora dokumentu s hranými dotáčkami Mateje Mináče tento film zpracovává historii komplexně – jako ságu, která začíná v roce 1938 a končí v roce 2010.

Je tam mnoho nových objevených věcí, mnoho objevených dětí, příběhů. Vliv má příběh na dnešní mládež na celém světě. Tvoří to všechno zvláštní okruh, je to film s hranými rekonstrukcemi a aby to bylo přijatelné pro mladého diváka,“ říká.

Nicolasi Wintonovi je 102 let. „Je to fascinující, že ho máme mezi sebou. Může k tomu povídat věci, objevovat nová fakta, která se mu připomínají, otevírá se mu tak paměť," dodává Mináč, který je velmi potěšen, že se jeho přítel 'Niki' osobně premiéry zúčastní.

autoři: vma , Michaela Vydrová , Mariana Zapotilová
Spustit audio