Dobrovolníci z Kyjova už 13 let zachraňují žáby. Přenáší je přes frekventovanou silnici

1. duben 2023 12:55, aktualizováno

Pár dobrovolníků z Kyjova na Tachovsku chodí už 13 let přenášet žáby přes frekventovanou silnici během jarního tahu obojživelníků. Chrání je tak před auty.

Záchrana žab v Kyjově na Tachovsku

Stovky žab se v těchto dnech stahují k vodě, kde se rozmnožují. Na cestě ale musí často překonat i nebezpečné překážky, jako jsou silnice. Aby se obojživelníkům nic nestalo, staví na mnoha místech Česka dobrovolníci zábrany a následně žáby přes cestu přenášejí

„Natahujeme ochranné sítě, podél nichž žáby jdou, až spadnou do jednoho ze zakopaných záchytných kýblů. Z nich je pak vybereme a v přenosných nádobách je dopravíme k Zahájskému rybníku,“ popisuje Jaroslava Kadavá, jedna z dobrovolnic operujících nedaleko Kyjova na Tachovsku.

Dobrovolníci zde plní tento úkol pravidelně už 13 let. Klíčovým je období od poloviny března do poloviny května, kdy přenášejí žáby každý den bez výjimky. „Denní množství zvířat záleží na počasí, nejvíc jich posbíráme, pokud je vlhko a zároveň teplo. Když jsme začínali, jednalo se třeba o 500 žabek za celou sezónu. Letos jich máme už teď na kontě zhruba 800,“ říká paní Jaroslava. Celkem za léta svojí činnosti kyjovští dobrovolníci pomohli zachránit už 21 tisíc žab.

V Plzeňském kraji pomáhají lidé s přenosem žab ještě na dalších pěti místech. Jejich pomoc je velmi důležitá, protože dle hejtmanství se totiž počty obojživelníků v regionu snižují.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio