Dobré i  špatné zprávy (pátek 19. prosince 1997)

19. prosinec 1997

Dobrá zpráva: Martin se potuluje v bažinách podél Nigeru severovýchodně od Bamaka; ve středu ráno byl na souřadnicích 14° 48´ s. š., 4° 10´ z. d. Jak se zdá, od minulého týdne si hledá nové zimoviště, protože marigoty v oblasti, kde se zdržoval od konce října, nejspíš už definitivně vyschly.

Špatná zpráva: Kristýna a Jakub se odmlčeli. Co se mohlo stát?

1) Satelitní systém Argos špatně vidí a nebyl Kristýnu a Jakuba schopen zaznamenat. Tomu nahrává skutečnost, že vysílače našich čápů jsou teď aktivní jen 6 hodin a na následujících 96 hodin se odmlčí; faktem ovšem je, že o Martinovi máme pravidelné a velmi přesné zprávy. Pravděpodobnost této varianty odhaduji asi tak na 20%.

2) Vysílače Kristýny a Jakuba selhaly. Jsou koneckonců z jedné série a když se podívám, jak se letos situace vyvíjí třeba u amerických orlovců (http://www.raptor.cvm.umn.edu), kteří mají na zádech úplně stejnou elektroniku, tak mi připadá jako zázrak, že se to nestalo už dřív. Budeme se asi muset smířit s tím, že návrat Kristýny a Jakuba se nepodaří sledovat. Pravděpodobnost bych typoval na 75%.

3) Kristýna a Jakub zahynuli... ale že by oba najednou? A že by alespoň jeden z vysílačů satelity už vůbec nezachytily? Dávám 5%.

Závěr: Kristýna je asi nadále ve východním Senegalu a Jakub ve střední Nigérii (asi 2600 kilometrů od své "manželky") a oba mají na zádech satelitní vysílače, které klekly. Uvidíme po Vánocích.

Nejbližší rozhlasové zpravodajství o čápech se na stanici Praha objeví v Dobrém jitru v pondělí v 6.45.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio