Do rozhlasového archivu za velikonočními tradicemi

29. březen 2013

Do rozhlasového archivu dnes zavítáme se snahou připomenout si nahrávky, které vznikly v souvislosti s Velikonocemi, úryvky z pořadů, které posluchačům zprostředkovávaly velikonoční poezii, dále často již pozapomenuté tradice těchto jarních svátků.

Dvě zvukové ukázky, které Vám dnes nabízím, pocházejí z druhé poloviny 30. let. V prvním pořadu (uvádím jeho část), který se jmenuje Velikonoce v poezii, hovoří profesor Miloslav Hýsek o obrazu Velikonoc v díle českých básníků. Pořad byl vysílán 4. dubna 1936.
Miloslav Hýsek žil v letech 1885-1957, byl profesorem dějin české literatury, současně působil jako literární kritik a historik. Publikoval značný počet drobných studií, kritických úvah i rozsáhlých monografií věnovaných pozapomenutým českým, zejména moravským literátům.

Přenos z chrámu sv. Mikuláše-velikonoční bohoslužba-1940

Druhý úryvek nás zavede na Slovensko. Poslechnout si můžete část z přednáškové montáže zasvěcené slovenským velikonočním zvykům a písním. Pořad sestavili Pavel Socháň (1962-1941), slovenský národopisec, fotograf, spisovatel a dramatik, a sběratel lidových písní a zvyků F. Chmelar. Pořad se vysílal 16.5.1938.

Natáčení velikon.pořadu z Moravs.Slovácka 1984

Obě zvukové ukázky doplňuji několika dobovými fotografiemi z archivu Českého rozhlasu, jež se tématicky vážnou k velikonočním svátkům, respektive k pořadům, které byly k příležitosti Velikonoc v různých dobách natáčeny.
Poslední fotografie dokumentuje obnovenou tradici velikonočních trhů. Snímek je z 29. března 2013 a zachycuje velikonoční trh na Náměstí Míru v Praze 2.

Velikonoční trh na Nám.Míru, 29.3.2013
Spustit audio