David nejspíš hledá partnerku (pátek 9. dubna 1999)

9. duben 1999

David se i včera odpoledne, resp. vpodvečer, zdržoval v okruhu několika kilometrů od loňského hnízda. Jak se zdá, hledá novou partnerku, a tak se potuluje v místech, kde by na ni mohl natrefit.

Je to zmatek. Ve hře jsou totiž určitě dvě, ale možná dokonce tři hnízda. Jednak je to hnízdo "A", na kterém byl loni s Kristýnou (a po návratu ze zimoviště tam na ni nějakou dobu čekal). Dále je to hnízdo "B", na němž jsme do zastihli o Velikonocích a které se nachází skoro dvacet kilometrů od "A". Konečně můžeme uvažovat o možnosti, že poblíž "A" existuje hnízdo "C", na kterém se David zdržuje v posledních dnech (anebo je teprve staví). Během víkendu se po tomhle hypotetickém hnízdě zkusíme porozhlédnout.

Davidovo chování asi není úplně netypické; jenom se tak jeví, protože jiné čápy jsme po návratu ze zimoviště tak podrobně nesledovali. Faktem ale je, že Kristýna během čtyř let vystřídala tři hnízda (předpokládejme, že jejich výměně předcházelo něco podobného). Připomenout mohu i loňské osudy Martina, který se usadil na hnízdě, odkud ho pak jiný čáp (čápi) vyhnal (vyhnali).

Upozornění: V sobotu po osmé hodině přineseme informace o našich čápech v Meteoru, v pondělí ve tři čtvrtě na sedm vysíláme aktuální zpravodajství v Dobrém jitru. Nalaďte si tedy Český rozhlas 2 - PRAHA.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio