Další videa z hnízda Dominiky a Kryštofa (středa 23. června 1999)

23. červen 1999

9. Na nejmenší mládě se nedostalo (16. 6. 99).

Na videích natočených v prvním týdnu po vylíhnutí nebyly mezi mláďaty patrné rozdíly. Teď už je na první pohled zjevné, že jedno zaostává. V konkurenci bratříčků (nebo možná sestřiček) má asi potíže ukořistit kus ryby. Tentokrát se mu to nepodařilo.

10. Střídání na hnízdě (16. 6. 99).

Oba dospělí čápi se střídají v hlídání mláďat; už je nezahřívají, jen postávají na okraji hnízda a čas od času se k nim sklánějí, aby je "opečovávali". Stále ovšem nevíme kdo je kdo. Jeden z čápů má na hlavě úzký bílý proužek, ale jestli je to samička, tedy Dominika, nebo sameček Kryštof se dozvíme až poté, co je odchytíme (což bude velký problém tím spíš, že tentokrát se chceme vyhnout odchytu na hnízdě).

11. Další krmení (16. 6. 99).

Nejmenšímu mláděti se tentokrát podařilo ukořistit jednu ze dvou drobných rybek. Čápi krmí stále řidčeji - po vylíhnutí mláďat to bylo málem každou půlhodinu, nyní se interval prodlužuje a až mláďata ještě víc povyrostou, bude to třeba jen dvakrát za den.

12. V dešti poprvé (16. 6. 99).

Urousaný čáp se sklání k mláďatům. Špatné počasí je podle všeho velmi častou příčinou smrti menších mláďat, která snadno prochladnou.

13. V dešti podruhé (16. 6. 99).

Dospělý čáp se nad mláďaty rozkročil, aby je chránil před deštěm.

14. Jedno z mláďat se pokouší postavit (20. 6. 99).

Mláďata se čas od času postaví na nohy, mají ale problém se na nich také udržet. Opírají se o křídla a o zobák, ale dříve nebo později stejně kecnou zpátky do hnízda. Když se k nim starý čáp skloní, zvedají hlavičky a žadoní o potravu a chytají ho za zobák nebo za nohy; zkrátka s nimi začíná být těžko k vydržení.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio