Daleká cesta k domovu (pondělí 22. března 2004)

22. březen 2004

Dnes kolem poledne místního času byl Iristu téměř 1500 kilometrů od zimoviště, nad Afghánistánem. Velmi nebezpečný úsek cesty přes Pákistán překonal bez újmy. - Rovněž Altynaj se už vydala na dalekou cestu k sibiřskému domovu a během soboty a neděle uletěla nad Indií něco přes 400 kilometrů.

Iristu letěl až do víkendu po zhruba stejné trase, kterou využil už při cestě do zimovišť. Pak se od ní nad pákistánsko-afghánským pomezím odchýlil poněkud na sever. Jde ale možná jen o zdánlivé odchýlení - jeho souřadnice jsou nevalné kvality A, kde se často objevuje chyba v zeměpisné délce. V každém případě Iristu jako vytrvalec na dlouhé trati postupuje konstantní rychlostí a tímto tempem by mohl být doma za necelé tři týdny, tedy zhruba v polovině dubna. Nezastaví se ještě někde, aby počkal až bude u Obu lepší počasí? Spíš bych sázel na to, že ne. Hnízdění od snesení prvního vejce po vyvedení mláďat trvá čápům černým asi 15 týdnů, takže přílet v polovině dubna by byl optimální. Na druhé straně však Novosibirsk hlásí noční teploty -30 stupňů.

O cestě Altynaj se nedá zatím moc napsat - přece jen je na cestě teprve dva dny. Za zmínku stojí snad jen to, že po výletu na jih a dalším dlouhém pobytu v širším okolí nádrže Lakhundar (kde jsme ji v prosinci sledovali) se 26. února přesunula o zhruba sto kilometrů k severovýchodu, kde pak pobývala až do této soboty.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio