Čtenářský deník Auditoria: koníčky a volný čas za socialismu

6. listopad 2022

Také jste sbírali plechovky od nápojů, cvičili džezgymnastiku, chovali andulky, nebo jste ve svém volném čase vždycky rádi četli? Můžete si tedy s chutí přečíst i našich pár tipů na knihy o volném čase! Jaká hobby byla v oblibě v období mezi Vítězným únorem a sametovou revolucí? Zavzpomínejte si prostřednictvím několika doporučených knih.

Kniha Člověk a jeho volný čas Radoslava Seluckého vyšla roku 1966. Autor ve své sociologické eseji formuluje rozdíly mezi západní společností a socialistickými zeměmi z hlediska ekonomie. Na základě historických skutečností i soudobého výzkumu zkoumá volný čas, uspokojování potřeb a obecný rozvoj lidstva.

V roce 1971 vyšla kniha slovenského novináře Miroslava Janka Hobby na každý týden, v níž najdeme příklady nejrůznějších lidských zálib rozdělené do tematických skupin jako sběratelství, technické obory, příroda, kulturní zájmy nebo sport. Autor vedle kutilství, modelářství, kynologie, akvaristiky, sbírání známek nebo pivních tácků popisuje i studium jazyků, jógu, saunování, meteorologii nebo hraní biliáru.

Základem publikace Každodenní život v Československu 1945/48–1989 jsou přednášky ze semináře o česko-slovenských vztazích. Historici (například Miroslav Vaněk, Zuzana Beňušková nebo Petr Bednařík) zde po všech stránkách prozkoumávají všední den běžného občana, přičemž se pochopitelně nevyhýbají ani volnočasovým aktivitám a koníčkům té doby.

Martin Franc a Jiří Knapík vydali v edici Šťastné zítřky knihu Volný čas v českých zemích 19571967. Dočteme se zde o proměnách tehdejší společnosti v souvislosti s úpravou pracovní doby a zvyšováním množstvím volného času. Kniha popisuje nejrůznější způsoby trávení volného času, reflektuje však také snahy státní moci aktivně zasahovat do soukromého života občanů, tedy především do volnočasových aktivit.

Tito dva historikové společně vydali i oceňovanou dvousvazkovou publikaci Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 19481967. Ve stejné edici nakladatelství Academia kromě toho vyšla kniha téže autorské dvojice Mezi pionýrským šátkem a mopedem, která je vyčerpávající sondou do života českých dětí a dospívajících v letech 1948 až 1970.

Závěrem se posuňme v čase blíž k současnosti a zařaďme do našeho přehledu knihu Volný čas, společnost, kultura. Sociologická studie v sedmi kapitolách mapuje i předlistopadovou dobu, ale zaměřuje se především na proměnu životního stylu v Čechách i na Slovensku v devadesátých letech. Zmiňuje i nové způsoby trávení volného času a obě země srovnává.

Franc, Martin - Knapík, Jiří - kolektiv: Mezi pionýrským šátkem a mopedem (Academia, Praha 2018)

Franc, Martin - Knapík, Jiří: Volný čas v českých zemích 1957-1967 (Academia, Praha 2013)

Janek, Miroslav: Hobby na každý týden (Merkur, Praha 1971)

Každodenní život v Československu 1945/48-1989 (Ústav pro studium totalitních režimů, Technická univerzita v Liberci, Praha, Liberec 2015)

Knapík, Jiří - Franc, Martin - kolektiv: Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967 (Academia, Praha 2011)

Selucký, Radoslav: Člověk a jeho volný čas (Československý spisovatel, Praha 1966)

Volný čas, společnost, kultura. Česko-Slovensko (Sociologické nakladatelství, Praha 2019)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související