Čtenářský deník Auditoria: knihy o Vánocích

23. prosinec 2021

Blíží se Štědrý den. Pro někoho jsou Vánoce nejkrásnější duchovní období roku, pro jiného svátky konzumu a stresu. Ať už patříte k té nebo oné skupině, či snad toto období vůbec neslavíte, ale někdy vás napadlo, jak to s těmi Vánocemi vlastně je, dovolujeme si vaší pozornosti doporučit následující knihy.

Klasikou vánoční literatury se brzy po svém vydání stala Malá encyklopedie Vánoc. Historička Valburga Vavřinová nám v chronologickém sledu od adventu po Nový rok abecedně představuje vánoční zvyky a atributy s tímto obdobím spojené. Chybět nesmějí ani recepty dobrot na vánoční stůl.

Vánoce v celé Evropě přibližují etnografky Eva Večerková a Věra Frolcová v knize Evropské Vánoce v tradicích lidové kultury. Nahlížejí zde, podle vlastních slov, na vánoční svátky očima převážně prostých lidí evropských národů. Objemná kniha je plná informací i ilustrací.

Z pohledu dějin každodennosti zase pracovali s tématem Vánoc manželé Kourovi v knize Sto let českých Vánoc. Zmapovali oslavy tohoto svátku od první republiky, přes druhou světovou válku, zlatá šedesátá léta, normalizaci, léta devadesátá i oslavy po přelomu milénia. Dozvíme se, jak Vánoce prožívali občané, českoslovenští prezidenti, vojáci zahraniční armády, dělníci nuceně nasazení v Říši nebo političtí vězni nacismu a komunismu.

Pokud byste si o Vánocích rádi přečetli něco odlehčeného, ale přitom fundovaně a moudře napsaného, sáhněte po knize básníka, esejisty a historika umění Josefa Kroutvora, který vydal sbírku úvah, lyrických povídek, vzpomínek a poezie pod názvem Pomalu na cestě k Betlému.

Zpíváte rádi koledy? Dětská kniha Ten vánoční čas je jich plná! Jiřina Rákosníková zde stručně shrnuje vánoční zvyky a texty koled kromě zimních ilustrací Jana Kudláčka doprovázejí notové záznamy. A jestli si na zpěv netroufáte, můžete si pustit přiložené CD. Tak šťastné a veselé!

Vavřinová, Valburga: Malá encyklopedie Vánoc (Libri, Praha 2001)

Večerková, Eva – Frolcová, Věra: Evropské Vánoce v tradicích lidové kultury (Vyšehrad, Praha 2010)

Koura, Petr – Kourová, Pavlína: Sto let českých Vánoc (Academia, Praha 2018)

Kroutvor, Josef: Pomalu na cestě k Betlému aneb Malá vánoční četba (Archa, Zlín 2020)

Rákosníková, Jiřina: Ten vánoční čas (Vyšehrad)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související