Čtenářský deník Auditoria: knihy o trampingu

5. září 2023

Tramping se v českých zemích rozšířil za první republiky a podle všeho patřil k jedné z největších subkultur u nás. V období komunismu se touha po cestování a svobodě realizovávala právě útěkem do lesů a trampských osad. Jelikož nebyli trampové nikdy organizovaní v žádném spolku, vlastně nešel zakázat. Jak to v minulosti s trampy bylo, se dozvíte v těchto vybraných knihách.

V roce 2018 proběhla v Národním Muzeu výstava Století trampingu. Pod stejnojmenným katalogem je jako sestavovatel podepsaný Jan Pohunek. Tento etnolog je jedním z mála, kdo se u nás trampingu systematicky věnuje. Katalog připomíná řadu osobností, míst i artefaktů s českým trampingem spojených. Prohlédnout si můžeme osadní kroniku, přečíst si krátký životopis Františka A. Fišera nebo se kochat výzdobou kytar. Pohunek je spoluautorem i dalších dvou obsáhlých knih: Putování za obzor a Český tramping v časech formování a rozmachu. Obě pokrývají období do sametové revoluce.

V roce 1969 vyšla v nakladatelství Kruh sbírka povídek a písňových textů Potlach, kterou uspořádal zpěvák Jan Vyčítal. Sám má v útlé knize také texty, a to vedle ostatních autorů spojených s trampským hnutím jako jsou například Mirko Ryvola, Marko Čermák, Jaroslav Velínský nebo Ivan Spal.

Dětská kniha Rufus zálesák výtvarníka Davida Dolenského je hravá, barevná autorská kniha plná inspirace k cestám do přírody. V této výtvarné publikaci text vyprávění střídají encyklopedické pasáže, a to například o vybavení zálesáka nebo jedlých darech lesa.

Libor Fojtík vydal fotografickou knihu Trampové. Během sedmi let fotil soudobé trampy a podle nakladatelské anotace „zaznamenal nejrůznější podoby kovbojského zálesáckého, kanadského stylu nebo desperátského stylu, ale také verze indiánské, vandrácké a návraty do meziválečných let. Obdobně sleduje, jak se tento životní styl a inspirační zdroje odrazily v podobě přístřešků, srubů, chat a nejrůznějších trampských výrobků.“

A na závěr dovolte připomenout jednu starší perličku. Už v roce 1932 spatřila světlo světa kniha Turistika a tramping, která podle podnázvu obsahuje „praktické rady, co vše musí turista a tramp věděti“.

Český tramping v časech formování a rozmachu (Academia, Praha 2019)

Dolenský, David: Rufus zálesák (Baobab, Praha 2020)

Fojtík, Libor: Trampové (PositiF, Praha 2020)

Novotný, Josef: Turistika a tramping (Moravské nakladatelství, Brno 1932)

Potlach (Kruh, Hradec Králové 1969)

Putování za obzor (NLN, Praha 2020)

Století trampingu (Národní muzeum, Praha 2018)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související