Čtenářský deník Auditoria: knihy o letectví

9. říjen 2023

Československé aerolinie zahájily provoz v říjnu 1923. Bratři Wrightové vzlétli jen o dvacet let dříve. Jak to v minulosti bylo s letadly, letci a letišti v Čechách a na Moravě? Nabízíme výběr knih, kde se můžete dozvědět více o historii letectví na našem území.

Předním českým popularizátorem letectví byl Václav Šorel. Encyklopedie českého a slovenského letectví, Letadla československých pilotů, Svět letadel – to je jen malá část knih podepsaná jeho jménem. Jednou z posledních Šorelových knih nese název Vzduch je naše moře a podtitul Historie českého a československého letectví v komiksu. Za historickým úvodem jsou zde komiksově zpracované kapitoly mapující osudy lidí i legendárních letadel, které doplňují i dobové fotografie a nákresy letadel. Jde o graficky krásnou knihu, která by neměla chybět v knihovně milovníka letadel každého věku.

Břetislav Ditrych sepsal knihy Báječní muži na létajících strojích a Báječné ženy na létajících strojích. V té první je jedenáct příběhů odvážných mužů, průkopníků letectví. Ve druhé autor skládá hold ženám, které se vrhly do dobrodružství vzduchoplavby. Kromě slavných zahraničních pilotek a aviatiček jsou zde zahrnuty osudy československých milovnic letectví Marie Krupičkové, Boženy Bílkové, Boženy Láglerové a dalších.

V edici Zmizelá Praha vyšel tematický svazek Letiště a letadla. Autorem je Michal Plavec, kurátor letecké sbírky Národního technického muzea. Kniha je plná dobových fotografií starých letadel, letišť a továren na území hlavního města.

Na závěr bych ráda zmínila fenomén leteckého modelářství, v Čechách velmi rozšířeného hobby. Toto sportovní odvětví uznává dokonce i Mezinárodní olympijský výbor. Už v roce 1964 vydalo nakladatelství Naše vojsko v edici Knižnice Svazarmu knihu ABC leteckého modelářství. Autoři zde souhrnně sepsali vše podstatné pro instruktory zájmových kroužků i samostatné modeláře, od historie a typů modelů přes stavební materiál a jednotlivé konstrukce až po přehled modelářských soutěží.

ABC leteckého modelářství (Naše vojsko, Praha 1964)

Ditrych, Břetislav: Báječné ženy na létajících strojích (Knižní klub, Praha 2000)

Ditrych, Břetislav: Báječní muži na létajících strojích (Magnet-Press, Praha 1994)

Plavec, Michal: Letiště a letadla (Paseka, Praha 2013)

Šorel, Václav - Kocián, Michal - Kolmann, Petr: Vzduch je naše moře (Argo, Praha 2018)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související