Čtenářský deník Auditoria: knihy o historii rozhlasu

25. květen 2023

18. května 2023 uplynulo sto let od počátku pravidelného rozhlasového vysílání v Čechách. Za tu dlouhou dobu vyšlo několik knih mapujících rozhlasovou historii. Chcete si připomenout dějinné okamžiky, osobnosti a ikonické objekty, které jsou s rozhlasem spojené? Sáhněte tedy po těchto doporučených knihách.

Nejnovější publikací, která popisuje stoletou historii rozhlasu je RozhlaSto. Především fotografická kniha, plná restaurovaných snímků z rozhlasového archivu, má u některých fotografií také QR kódy, které vám při naskenování mobilní aplikací zprostředkují i zvukový zážitek. V česko-anglických popiscích se dozvíte mnohé o historii Českého rozhlasu.

Staršími vzpomínkovými knihami Na vlnách času a Neviditelné herectví oslavil Československý rozhlas své šedesáté narozeniny. Černobílé fotografie zachycují jak mnohé herce a redaktory, kteří stály před mikrofonem, tak i osobnosti, které se zapsali do historie tím, že stály na pomyslné druhé straně tohoto mikrofonu - režiséři, zvukaři, technici.

K osmdesátým narozeninám byla vydána obsáhlá publikace Od mikrofonu k posluchačům. Ta je především plná erudovaných textů přibližujících jednotlivá období dějin rozhlasu. Ve formátu PDF je k dispozici zde. V podobné grafické úpravě vyšly i tři knihy s medailony rozhlasových osobností. Jmenují se 99 významných uměleckých osobností rozhlasu, 99 významných tvůrců rozhlasových dokumentů a 99 osobností rozhlasového zpravodajství a publicistiky. Na všech těchto knihách se podílel autorský tým pod vedením Evy Ješutové, dlouholeté vedoucí rozhlasového archivu.

Nejstarší souhrnná kniha Prvních deset let Československého rozhlasu vyšla z pera Anny Patzakové. Jak název prozrazuje, shrnuje první desetiletí vysílání tehdejšího Radiojournalu. Na tisíci stranách samozřejmě také najdeme spoustu krásných fotografií, ale hlavně množství čtivého textu.

Pokud se chcete podívat do všech ročníků programového týdeníku, naposledy vycházejícím pod názvem Týdeník rozhlas, je k dispozici v digitální knihovně Kramerius.

99 osobností rozhlasového zpravodajství a publicistiky (Radioservis, Praha 2018)

99 významných tvůrců rozhlasových dokumentů (Radioservis, Praha 2013)

99 významných uměleckých osobností rozhlasu (Radioservis, Praha 2008)

Na vlnách času (Čs. rozhlas, Praha 1983)

Neviditelné herectví (Čs. rozhlas, Praha 1982)

Od mikrofonu k posluchačům (Radioservis, Praha 2003)

Patzaková, A. J.: Prvních deset let rozhlasu (Radiojournal, Praha 1935)

RozhlaSto (Český rozhlas, Praha 2023)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související