Co nového v hnízdišti čápů? (pondělí 21. října 2002)

21. říjen 2002

Čápi jsou na stejných místech jako ve druhé polovině minulého týdne, takže je čas podívat se, co nového u Obu, kde hnízdili. Ne, že by toho bylo mnoho. Když si v ČTK zadám heslo "Novosibirsk", vypadnou jen výsledky hokejových utkání, ve kterých hráli čeští hokejisté...

Koncem minulého týdne ovšem napsal Nikolaj Juškov, lesník, který nám ukázal Petrovo a Romanovo hnízdo. Cestu čápů sleduje offline - z vytištěných článků z webu, které mu posílám poštou, protože v Ključikách, kde žije, je (prý) jen jediný počítač - a ten není připojený na internet.

"S velkým zájmem jsem si všechno přečetl," píše Nikolaj, "a byl jsem překvapen tahem ptáků. Ukázal jsem to přátelům a v práci - mnozí ani nevěděli, že u nás černí čápi žijí. (...) Počasí v září zůstávalo dobré, 21. září v noci byl první mráz. Vesměs je přes den teplo, teplota dosahuje + 14 stupňů. Dnes je už 6. října, počasí zůstává vynikající, deště nejsou, jen v noci bývají mrazíky od 0 do -2 stupňů. Nyní přeletují ptáci ze severu (husy, kachny). Místních ptáků zůstalo málo, téměř všichni odletěli. V prvních dnech října byla druhá úroda ryzců. Les je skoro holý, téměř všechno listí opadalo. Připravujeme se na zimu..."

V předchozím dopise psal Nikolaj hlavně o sběru lesních plodů. Na sibiřském venkově, kde jsou minimální příjmy a kde každá rodina chová krávy, tvoří to, co dává les, docela podstatnou část zásob na zimu. I Nikolaj teď určitě nasolil spoustu ryzců. Dělá se to tak, že nasbírané houby jsou několik dnů naložené ve vodě, která se pravidelně mění. Pak se natřou česnekem, posypou solí a zatíží kameny. Není to vůbec špatné!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio