Co to jsou salangany?

19. listopad 2001

V Číně se konzumují hnízda, která jsou připisována vlaštovkám. Ale není tomu tak. Jsou to hnízda několika druhů rorýsů, kteří žijí v obrovských koloniích v jihovýchodní Asii a říká se jim salangany.

Rorýsi jsou velmi zvláštní ptáci, vlaštovkám nejsou vůbec příbuzní, nejsou ani příslušníky řádu pěvců. Jsou blízce příbuzní kolibříkům, ale žijí, na rozdíl od nich, jenom na východní polokouli, v Asii, Africe a v Evropě. Jsou neobyčejně obratní a rychlí letci a mají mnoho zvláštností. A mezi ně patří i stavba hnízda. Materiál, který za letu pochytají ve vzduchu, slepují naši rorýsi slinami, které tuhnou na vzduchu, a jejich hnízda jsou přilepena na římsách budov nebo na skalních stěnách a obvykle ve větších výškách.

Salangany žijí v obrovských koloniích a hnízda si tito ptáci staví jen z čistých slin, do kterých nepřimíchávají žádný stavební materiál. Ty sliny na vzduchu ztuhnou a vytvářejí hmotu, která by se mohla trochu podobat tuhému sulcu nebo želatině. A pokud jsou ta hnízda nová, pokud jsou čerstvá a jsou čistá a bílá, Číňané je sbírají a připravují z nich polévku. Ptákům to příliš neškodí, snadno si postaví hnízdo nové a hnízda s vajíčky, hnízda obsazená, už se nesbírají, protože už nemají kulinářský význam. Sbírají se tedy pouze hnízda čerstvá, což jsou vlastně poloskořápky vajec z gumovité hmoty, která by se mohla podobat třeba vaječnému bílku.

V Číně těžko můžete říci, kvůli čemu se co sbírá, protože používají ohromné množství koření, se kterým dokáží zužitkovat jako potravinu téměř všechno. Čínská kuchyně je v tomto ohledu velmi vynalézavá. Ale je pravda, že sběr salangan je docela dobré odvětví, kterému se v jihovýchodní Asii věnuje mnoho sběračů, protože je to dosti výnosné a polévka ze salangan se považuje za pochoutku.

autor: František Urban
Spustit audio