Co bude dál? (pátek 10. ledna 2003)

10. leden 2003

Než se budu zabývat tím, co naznačuje titulek, nejprve zpráva ze středy: v chomutovském zooparku odpoledne proběhlo vyhodnocení dětské soutěže, kterou jsme připravili s časopisem Abc. Jak už jsme informovali, absolutním vítězem se stal Patrik Pejsar, autor skvělého leporela. Ještě jednou Patrikovi gratulujeme!

Pokud jde o osudy Kateřiny, zatím nic nového nevíme. V Pákistánu však už jsou zařízení, která by tamním našim kolegům měla umožnit Kateřinin "batůžek" najít. Uvidíme... Budeme se samozřejmě snažit vyčerpat všechny možnosti. Uvažujeme také o tom, zda by se přece jen nedalo něco zjistit o Petrovi, který zahynul v Afghánistánu. Problémem by ani tak nebyla tamní politická situace jako miny. Petrův vysílač leží v horách, 15 kilometrů od nejbližší cesty, navíc na okraji oblasti, kde se intenzívně bojovalo. Kromě minových polí, jejichž poloha je snad známa, jsou prý v Afgánistánu také miny, které Sověti vyhazovali z letadel a které vypadají jako kameny...

V dlouhodobějším výhledu bychom rádi sledování čápů z Novosibirské oblasti zopakovali. Výsledkem by mělo být rozšíření dosavadních poznatků o tahových cestách a poloze tahových zastávek a zimovišť této populace a pokud možno také získání dalších poznatků o migraci v pásmu nejvyšších pohoří světa.

Protože ale novinek bude v nejbližší době nejspíš pomálu, rozhodli jsme se začít zveřejňovat ukázky z knížky o Africké odyseji. Samozřejmě uvítáme vaše náměty a připomínky!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio