Charta 77: Soupis československých politických vězňů

23. leden 1989

Členové kolektivu mluvčích spolu s dalšími signatáři Charty 77 drželi včera hladovku na protest proti nespravedlivému věznění mnoha československých občanů z politických důvodů. Při této příležitosti předkládají mluvčí Charty 77 příslušným institucím a veřejnosti soupis politických vězňů, hájených či sledovaných Výborem na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) k 21. 1. 1989.

Disidenti trestně stíhaní v rámci Palachova týdne v roce 1989 - Václav Havel, Jana Petrová, Ota Veverka, Dana Němcová, David Němec, Jana Sternová, Stanislav Penc, Petr Placák a Saša Vondra (snímek ze soukromého archivu P. Uhla a A. Šabatové)

Dokument Charty 77 číslo 9/89: Soupis československých politických vězňů
(zpracováno podle souhrnného sdělení VONS č. 860 z 10. 12. 1988)

I. Ve výkonu trestu odnětí svobody
a) hájeni VONS: Jiří Boháč, ing. Petr Hauptmann, Augustin Navrátil (nucený ochranný dohled v psychiatrické léčebně), Antonín Pernický, Kamil Petrovický, Jiří Wolf
b) případy vyzvědačství, které VONS zaznamenal proto, že jsou pochybnosti o vině: Viktor Dedera, Ondřej Hoch, Josef Römer, František Veis

II. Uvězněni v posledních třech měsících (kromě Slávka Popelky všichni ve vazbě):
Slávek Popelka, Petr Cibulka, Tomáš Dvořák, Ivan Jirous, JUDr. Hana Marvanová, ing. Eva Vidlařová

III. Vězni ze 16. 1. 1989
Při brutálních a nesmyslných policejních akcích, jimiž mělo být zabráněno uctění památky Jana Palacha na Václavském náměstí, byly zadrženy, obviněny z trestného činu výtržnictví a dány do vazby tyto osoby (neúplný seznam):
Stanislav Penc ml., Jana Petrová, Saša Vondra, Jana Sternová, David Němec, Josef Žáček, Marek Ptáček, Dana Němcová, Ota Veverka, Jitka Vavříková, Petr Placák, Jiří Fiala, Václav Havel, Bořislav Holeček, Jiří Svoboda, Lubomír Jaroš.
V dalších dnech docházelo k novým předvedením a obviněním. Je pravděpodobné, že část obviněných byla vzata do vazby. Například jen 19. 1. mělo být podle zpráv z československého oficiálního tisku předvedeno 280 osob, z nichž bylo 23 obviněno pro trestné činy a 80 je stíháno pro přečin. Nebylo oznámeno, kolik z nich je ve vazbě.

Tomáš Hradílek, mluvčí Charty 77
/Mluvčí Charty 77 Dana Němcová a Saša Vondra jsou ve vězení/

Spustit audio