Česko jako první zveřejnilo seznam členů rozvědky

9. listopad 2009

Před 20 lety padla Berlínská zeď. U této příležitosti zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek seznam komunistických příslušníků Hlavní správy rozvědky. Česká republika tak učinila jako první z postkomunistických zemí.

"Z 1028 lidí, kteří ke konci listopadu 1989 pracovali pro rozvědku, se nám podařilo identifikovat 985 osob a dát je na web," řekl ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. Na webových stránkách Ústavu je možné najít jak oficiální činnost těchto lidí, tak jejich práci pro rozvědku. V seznamech je například uveden Jiří Komorous, současný náměstek ministra vnitra a bývalý šéf Národní protidrogové centrály. Nebo někdejší šéf české pobočky Interpolu Pavol Mihál.

Spis "mrtvého studenta"

Kromě osobních karet a fotografií příslušníků SNB I. a II. správy na stránkách přibylo přes třicet nových videoukázek. Dále pak přes čtyřicet fotografií Jiřího Venclíka, které dokumentují stávky v listopadu 1989 na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V současnosti na webu přibývají denní situační zprávy II. správy SNB a Správy StB Praha a naleznete zde také personální spis příslušníka StB Ludvíka Žifčáka. Ten během demonstrace v Praze 17. listopadu 1989 předstíral mrtvého studenta Martina Šmída.

Obraz minulosti

Od poslední aktualizace přibylo na stránkách 2300 stran nových dokumentů, audiozáznamů a videozáznamů. "Tyto obrázky a videa zdaleka nejlépe prezentují a rekonstruují atmosféru doby. Myslíme si, že bez těchto materiálů by pohled na tehdejší události roku 1989 pro mladou generaci nebyl úplný," uvedl na tiskové konferenci Pavel Žáček.

autor: har
Spustit audio