Čertovo lejno

16. leden 2002

Čertovo lejno je rostlina a správně česky se jmenuje ločidlo. Je to velice statná okoličnatá bylina, to znamená, že patří do příbuzenstva mrkve, petržele nebo celeru, má silný kořen, který vypadá tak trochu jako kořen mrkve, a z něj po poranění vytéká odporně zapáchající pryskyřice. Pryskyřice na vzduchu tuhne a odpradávna, protože je to rostlina známá, se této ztuhlé pryskyřici říká "čertovo lejno".

Pryskyřice ztuhne v gumovitou, černou a strašně páchnoucí hmotu, a protože se nachází v zemi, název poměrně dobře vystihuje ten odporný zápach. Ločidlo u nás normálně divoce neroste, občas se sice pěstovalo, ale je to rostlina spíše z teplejších oblastí, to znamená ze Středomoří nebo ze západní Evropy, kde nejsou prudké mrazy. Přesto bývala i u nás dosti známá a ztuhlá pryskyřice se často používala v lékařství, a sice jako tmel, ale i jako koření, navzdory ukrutnému zápachu.

Hlavně se ovšem ločidlo používalo ke křísení omdlelých. To si lze velmi snadno představit, protože když někdo omdlí a jeho mdloby mohou být třeba někdy i trochu předstírané, tak dáte-li takovému člověku přivonět k čertovu lejnu, zaručeně bude okamžitě na nohách. Zápach čertova lejna má podobné účinky, jako když člověku v bezvědomí dáte přičichnout ke čpavku.

Čertovo lejno se hledá velmi těžko, protože tuto rostlinu musíte znát. Pokud jste ji jednou viděli, nezapomenete ji. Všechny mrkvovité rostliny trochu zapáchají, ale u některých se zápachu dá přivyknout, třeba u celeru nebo petržele nám dokonce zápach připadá zajímavý, ovšem na zápach čertova lejna si nezvyknete nikdy.

autor: František Urban
Spustit audio