Černý jaguár nadějí pro chov v Zoo Olomouc

27. červen 2013

Dnes poprvé v olomoucké zoo předvedl svou krásu nově přicestovalý samec jaguára Perry. Za svou milou přijel z německého Tierparku Berlin, kde se také 16. dubna 2012 narodil. Olomoucká zahrada se tak k chovu černé formy jaguára vrací po 3 letech.

Perry už obývá kotec vedle jaguáří samice Inti, pocházející z Maďarska. Inti, coby vyspělá jaguáří slečna, si však musí na Perryho počkat. V cestě nestojí jazyková bariéra, jak by se mohlo mezi Němcem a Maďarkou zdát, ale věk. Perry je nejen mladší, ale také prozatím menší. "Perry je takový plachý samorost, ale vypadá, že bude moc hodný, čeká, že si s ním člověk promluví, čím více na něj mluvím, tím lépe reaguje, i když někdy dělá typické jaguáří drahoty. Někdy si možná myslí "sežeru Tě hned teď a naráz", ale tuším, že má úžasnou povahu, s níž půjde díky jeho věku dobře pracovat. Inti je oproti němu hodně divoká a dravá," popisuje rozdílné povahy obou zvířat ošetřovatelka Dana Reisigová.

Příjezd Perryho tedy skýtá velké naděje. Jakmile se z něj stane kocour svou konstitucí blížící se Inti, začne se s postupným seznamováním této dvojice. Nejprve ale pouze přes mříže v rámci jednoho kotce. U jaguárů může seznamování představovat běh na dlouhou trať. A stejně jako u lidí záleží na tom, zda přeskočí ona pověstná jiskra.

Jaguár Perry

Chov jaguárů v Zoo Olomouc
Chov jaguárů se v olomoucké zahradě započal v roce 1971, kdy byla přivezena samice Kana. K ní později přibyl samec Hilmar. Spolu pak vytvořili první chovný pár. Od roku 1993 se mohli návštěvníci těšit z přítomnosti černé formy jaguára hned u dvou samců (Digit, Jagger). Jagger byl v roce 1997 vyměněn za černou samici Kláru, která spolu s Digitem vytvořila další chovný pár. Digit v zahradě zůstal až do roku 2010, kdy byl darován do Jihoafrické republiky, čímž skončil chov černých jaguárů na Svatém Kopečku. Do letošního roku se podařilo úspěšně odchovat celkem 6 mláďat.

Domovinou jaguára amerického (Panthera onca) je americký kontinent, rád se zdržuje v hustých lesích poblíž velkých řek. Má robustnější postavu, kratší nohy i ocas než levhart, i větší rozety s tečkami uvnitř. Občas se vyskytují černě zbarvení jedinci. Této barevné odchylce se říká melanismus, u jaguárů je však poměrně vzácná. Jaguár žije samotářsky. Každý jedinec si udržuje své teritorium, které musí být rozsáhlé, aby jej uživilo, může mít rozlohu přes 50 km čtverečních.

Jaguáří samice Inti

Jaguár považuje za kořist téměř všechno, co se odváží do jeho říše. Je jedno, zda to žije na zemi, na stromě nebo ve vodě. Mimořádně silný skus, dobré plavecké schopnosti mu při lovu napomáhají. Oblíbenou kořistí se stávají kapybary, za vděk vezme i krunýřem obdařeným plazem.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio