Březen - opravdu za kamna vlezem?

1. březen 2004

Březen, třetí měsíc roku, byl pro naše předky především prvním měsícem kýženě očekávaného jara. Podle našeho jazykovědce Josefa Jungmanna české jméno březen úzce souvisí s naší velice rozšířenou dekorativní dřevinou - břízou bradavičnatou.

Tento výklad je zřejmě pravděpodobnější než jiný dost rozšířený názor, jehož původ je nutno hledat už u českého vzdělance a humanisty druhé poloviny 16. století a počátku 17. století Natanela Vodňanského z Uračova. Ve své knize s obšírným názvem Široký plac nebo zrcadlo světa, tj. živý kontrfekt nesčíslných bíd lidského pokolení, vytištěné roku 1605 v Praze, Vodňanský uvádí, že název třetího měsíce v roce pochází od březích toho času zvířat, pro správnost prvního výkladu však více svědčí skutečnost, že od břízy odvozují jméno pro tento měsíc v roce i jiné slovanské i neslovanské národy, u kterých je navíc jeho odvození od slovního základu označujícího březost zvířat zcela vyloučeno.

Březen je však především měsícem počátku astronomického jara. Přesto v lidové meteorologii převládá stále oprávněná nedůvěra k povětrnosti tohoto měsíce. Proto nejedna lidová pranostika upozorňuje na to, že studené i nepříznivé počasí u nás v březnu ještě zdaleka nebude končit: Březnové slunce má krátké ruce. - Březnové slunce chce i nechce. - Zima často ještě do března strká hlavu a někdy je docela zalehne. - V březnu vítr z břízy fouká. - I když pluh v březnu zemi ryje, přeci zima ještě žije. - Březen, na pec si vlezem.

Proto byl našimi předky zcela s mimořádnou pozorností očekáván nástup tzv. mariánského jara, ke kterému dochází s poměrně velmi vysokou pravděpodobností 70 až 80 procent na konci druhé březnové dekády, a které většinou přetrvává až do prvních dubnových dnů. V období mariánského jara je den už delší než noc a průměrná dlouhodobá denní teplota podle meteorologické observatoře v pražském Klementinu v mariánském jaru dosahuje sedmi stupňů. To má bezprostředně i ten důsledek, že právě v tomto prvním období časného jara u nás končily oblevou a táním i ty vůbec nejtužší a nejvleklejší zimy v historii.

autor: Zdeněk Vašků
Spustit audio