Bilance s Františkem Smolíkem

26. leden 2012

Shodou okolností si v rozmezí jednoho týdne připomínáme hned dvě výročí, jež se vážou k životu jednoho vynikajícího herce. Jde o představitele slavné generace činoherců Národního divadla, zosobnitele mnoha nezapomenutelných divadelních, ale také filmových rolí (kdo by si nevybavil jeho poustevníka Školastyka z Hrátek s čertem, nebo profesora Málka z Vyššího principu, či krále Hostivíta z pohádky Princezna se zlatou hvězdou)… jde o Františka Smolíka.

František Smolík se narodil 23. ledna 1891, tedy před sto jedenadvaceti lety, zemřel pak přesně před 40 roky, 26. ledna 1972.
Smolík patřil k oné herecké generaci, která si touhu po divadle prosadila navzdory vlastním rodičům. Strávil 6 let ve službách kočovných hereckých společností. V první světové válce musel narukovat a dostal se do zajetí v Rusku. Po válce prošel několika kamennými divadly (Švandovým na Smíchově, Uranií, Revoluční scénou) a v roce 1921 dostal angažmá v Městském divadle na Královských Vinohradech. V roce 1934 se stal členem činohry Národního divadla a v tomto angažmá setrval až do svého odchodu do důchodu v roce 1961.

02541816.jpeg

Smolíkovo herecké umění si dnes připomeneme ukázkou z rozhlasové hry. Drama Heinricha Bölla Bilance, ve kterém se Smolík stal hereckým partnerem Olgy Scheinpflugové, natočil v roce 1965 režisér Josef Červinka.
Příběh hry Bilance se odehrává v Německu, v nejmenovaném městě, v jedné nevelké vile během tichého letního odpoledne, 12 let po skončení druhé světové války. Klára, velmi vážně nemocná stará žena, svolává své nejbližší, aby se s nimi rozloučila. Její životní bilance dospívá však ke zjištění, že za celý život člověk nemá šanci skutečně a doopravdy poznat druhého člověka, dokonce i toho nejbližšího. František Smolík hraje v Bilanci Martina, manžela nemocné Kláry.

F.Smolík a O.Scheinpflugová-při natáčení hry Bilance

Pokud Vás úryvek z této hry zaujal, pak mám pro Vás příznivé sdělení – celou hru Heinricha Bölla Bilance si můžete poslechnout v neděli 29. ledna 2012 na Českém rozhlase Dvojce od 20. hodiny.

Smolík-Scheinpflugová-hra Bilance-z natáčení,rok 1965
Spustit audio