Biblická Archa úmluvy prý byla ukryta v Etiopii

16. květen 2008

Němečtí archeologové tvrdí, že nalezli v Etiopii palác legendární královny ze Sáby, v němž byla uložena Archa úmluvy s biblickým desaterem přikázání. Trosky paláce se nacházejí na pahorku Dungur v západní části etiopského Aksumu a badatelé ho datovali do 10. století před naším letopočtem.

"Z datace, lokality i objevených detailů jsem si jist, že je to onen palác," citoval britský deník The Daily Telegraph archeologa Helmuta Ziegerta z Archeologického institutu Hamburské univerzity. Podle etiopských legend nechal Archu převézt do paláce královny ze Sáby biblický král Šalomoun, který se do panovnice zamiloval. Jejich syn Menelik sice chrám přestavěl a zasvětil jej Síriovi, Archu však prý ponechal na místě. Od Menelika odvozují původ všichni etiopští vládci včetně Haileho Sellassieho.

Deník připomíná, že pátrání po Arše úmluvy je legendární přinejmenším stejně jako tento slavný artefakt. Zpopularizoval jej režisér Steven Spielberg ve filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy z roku 1981. V roce 1936 Archu archeolog nalezne v egyptském Tanisu, musí o ni ale svést boj s nacistickými hledači. Ve skutečnosti Archa zřejmě nepřežila dobytí Jeruzaléma babylónským králem Nabuchodonozorem v 6. století před naším letopočtem. V Etiopii nicméně existuje křesťanská sekta, podle níž je Archa uložena v kostele Panny Marie na jeruzalémském pahorku Sion. V chrámu ale panuje plná klauzura a nikdo si Archu nesmí prohlédnout.

autor: rma
Spustit audio