Arnošt se vrátil! (čtvrtek 28. února 2002)

28. únor 2002

Jeřáb popelavý Arnošt se vrátil ze zimovišť domů: dnes ráno byl pozorován na Českolipsku!

Rekapitulace:

Arnošta jsme na Českolipsku označili satelitním a pozemním vysílačem začátkem července 2001. Jeho odchyt byl velmi komplikovaný a zdařil se teprve poté, co pracovníci pražské zoo přilákali Arnošta na jiného jeřába, krotkého samečka Honzíka, kterého přivezli do Arnoštova teritoria. Na cestu do zimovišť se Arnošt vydal v polovině září. Nejprve však neletěl na jih, ale na sever a téměř dva měsíce se zdržel na shromaždišti Grünhaus u Lauchhammeru v Braniborsku, 120 kilometrů severoseverozápadně od hnízdiště. Mimochodem, na tomtéž shromaždišti bylo zaznamenáno i jeho mládě z předchozího roku.

Arnošt těsně před vypuštěním v červenci 2001

Z Německa se Arnošt konečně vyletěl "správným směrem" a zimoval u Arjuzanx v jihozápadní Francii, kam jsme se za ním v prosinci vypravili. Krátce poté, co jsme brzo ráno Arnošta zaměřili, se nám naskytlo úchvatné divadlo. V prvních paprscích slunce nad námi z nocoviště do polí přeletovaly malé skupinky i celá hejna jeřábů čítající někdy desítky, někdy stovky jedinců. Hejna měla tvar klínu a neustále se přeskupovala, takže chvílemi při čelním pohledu vypadala jako vlnící se stužka. V prosinci se u Arjuzanx zdržovalo asi pět tisíc jeřábů popelavých, ještě v polovině listopadu jich však bylo téměř třicet tisíc. Pole, na kterých se pěstuje kukuřice, jim skýtala dostatek potravy.

Na cestu k domovu se Arnošt vydal začátkem února. Neletěl ale přímo. Nejprve se zastavil v oblasti Lacs Aubois na severovýchodě Francie a pak ještě ve stejném místě, kde se zdržoval už na podzim - u německého Lauchhammeru.

Patrně po celou dobu byla s Arnoštem i jeho partnerka. V každém případě dnes ráno byl Arnošt na svém hnízdišti s jeřábí samičkou.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio