Altynaj vyletěla (pátek 5. září 2003)

5. září 2003

Tentokrát není pochyb: Altynaj se včera vydala na cestu. V noci na včerejšek byla ještě u Obu, dnes ráno ji satelity zaznamenaly 300 kilometrů jihozápadně, u rusko-kazachstánské hranice. Altynaj tedy směřuje do zimovišť po stejné trase jako letos Iristu (ten se stále zdržuje u Syrdarji) a loni Petr a Roman. Přelet Střechy světa, kterou loni zdolala Kateřina, se tentokrát opakovat nebude, což ale téměř jistě neznamená, že nás nečekají překvapení. Zásadní je však pro nás nyní otázka, kde budou Altynaj a Iristu zimovat. Zůstanou oba nebo jeden z nich v Turkmenistánu jako loni Roman? Nebo poletí velkým obloukem na indický subkontinent, jak se o to před rokem pokoušel Petr? Anebo poletí jinam, dokonce třeba do Afriky? Budou to krásně napínavé týdny.

Aktualizace 13.30 LSEČ: Od 5.08 do 8.41 hodin světového času dnes Altynaj uletěla 165 kilometrů. A to je asi teprve začátek - počítáno v místním čase překonala oněch 165 km mezi 10. a 14. hodinou, takže velkou část dne má ještě před sebou. Přitom čápi většinou vyletují až odpoledne.

Připomínám, že mnohem častěji než tyto textové zápisy jsou aktualizovány dynamické mapy, které opět nabízíme ve dvou verzích: hezčí "barevné" a ne příliš hezké, zato účelnější "žluté".

Aktualizace 17.30 LSEČ: Ve 13.20 světového a 18.20 místního času satelity opět lokalizovaly Altynaj. Za necelých sedm hodin postoupila nad Kazachstánem o dalších 260 kilometrů. Celkem dnes uletěla minimálně 425 kilometrů!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio