Altynaj putuje Indií (úterý 13. ledna 2004)

13. leden 2004

Zatímco jsem se o víkendu prohraboval horami fotografií, abych připravil další Ohlédnutí, Altynaj opustila oblast u nádrže Lakhundar, kde byla od druhé dekády listopadu a kde jsme ji v prosinci sledovali, a vydala se na jih. Od pátku 9. ledna do neděle 11. ledna večer urazila 400 kilometrů jižním směrem. Během včerejška se pak ještě posunula o 60 kilometrů k severozápadu. Dnes ráno (měřeno v indickém čase) byla ve východní části státu Maharáštra, zhruba 450 kilometrů východně od Bombaje.

Co se to děje? Nejjednodušší vysvětlení je, že kolem Lakhundaru už jsou vyčerpány všechny potravní zdroje a Altynaj se z tohoto důvodu posunula dál na jih. V samotné nádrži totiž čápi neloví (a ani nemohou) a v potůčcích, loužích a "buvolištích" je pro velký počet rybožravých ptáků (od ledňáčků přes volavky a čápy až po nesyty) příliš málo potravy. Zvláštní je ovšem její včerejší postup k severozápadu. Nemůže snad najít vhodnou lokalitu?

Jako tradičně končím slovy: "Uvidíme, co přinesou další dny." Na nová data budeme s napětím čekat nejen my tady v Praze, ale i naši kolegové a přátelé v Bombaji, Novosibirsku, Kuala Lumpuru a nespočtu dalších míst. Prozatím nabízíme ještě galerii z dosavadního zimoviště Altynaj u Lakhundaru.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio