Alena Scheinostová: Pravda nevítězí

5. srpen 2019

Kdybychom měli hledat největšího otloukánka, kterého si bere do úst kdejaký chytrák snažící se přesvědčit své publikum, byla by to pravda.

Co je pravda? zeptá se Pilát a opláchne si ruce v umyvadle. Pravda je opak lži, napovídá mu encyklopedie o dva tisíce let mladší a stále stejně neurčitá. Ačkoli s tou lží už jsme doma o něco více, zatímco pravda jen vítězí, i když na čas poražena bývá, lež je všudypřítomná.

Alena Scheinostová: Žena s koštětem

Úklid, ilustrační foto

Já kdybych byla matriarchou v prvobytně pospolné společnosti, závazně bych pro svou tlupu stanovila kult bohyně „Se“.

Lžou nám politici, lžou nám média, pokud o něčem dokonce i nemlčí. Lhali nám doma, když jsme byli malí, lhali nám ve škole a pak nám lhal i Jarda, když tvrdil, že je na školení, zatímco byl s Renčou, která nám lhala, že by nás nikdy nepodrazila.

Renču teď nechme stranou, tohle se doopravdy nedělá. Když se však podíváme na všelijaké ty mediální, politické a facebookové „lži“, zdaleka ne vždy se ukazuje, že by nám předkládaly nepravdivý popis světa a událostí v něm – ačkoliv i to se stává častěji, než by se slušelo, a ani to se prostě nedělá.

Alena Scheinostová: Maličkosti

Klíče vám půjčí v Informačním centru Veselý výlet v Temném Dole

Od té doby, co anglický spisovatel Gilbert Keith Chesterton okouzlil veřejnost konceptem Ohromných maličkostí, které dělají svět blízkým, má jich kdekdo plnou pusu.

Ve skutečnosti jde jednou o názor, který se nám nelíbí, a tak se ho bráníme přijmout. Příště zase o slib, který se nepodaří splnit, anebo o zkušenost či vzpomínku, které se rozcházejí s naší. Ba dokonce – ale neříkejte to zapáleným bojovníkům za pravdu – se někdy přihodí i obyčejný omyl. „Nehledej zlý úmysl tam, kde může být vysvětlením hloupost,“ zní známá Hanlonova břitva, a vystavuje nás tak nelehkému rozhodnutí, jsme-li ochotnější mít své bližní – a leckdy i sebe samy – raději za lháře anebo za pitomce.

Máme ostatně případy, kdy je iluze, klam, obelhání pravidlem hry. Jistěže jsem nevstala s jitřními paprsky, abych vám mohla odvyprávět své ranní zamyšlení. Jak by vás ale těšilo a co byste si pomysleli, kdyby se z rádia ozvalo: „Paní Scheinostová je ještě v limbu, a tak vám přehrajeme, nad čím přemýšlela před týdnem“?

Alena Scheinostová: Země živých

Bangui, hlavní město Středoafrické republiky

Je to tu takové, jak jsme se připravovali. Vedro, ruch, koza na letištní ploše. Odbavení se táhne. Co máte v kufrech?

Jistěže dívenka na obrazovce nemá tak skvěle padnoucí róbu; jak by vám ale lahodilo, kdybyste jí dohlédli až na záda a všimli jste si, že má látku mezi lopatkami sepnutou prádelními kolíčky? A jistěže Poirot v té zlaté krabičce neobjeví opravdový kokain – nejspíš to bude hladká mouka anebo nanejvýš cukr s vanilkou. „Našli princeznu, moji rádcové?“ „Dejte pokoj, pane Neumann, však my jsme Kopecký, Hlinomaz a Effa a Vránová jde na plac zase až odpoledne.“

Chceme své iluze. Víme, kdy pravda nemá vítězit, kdy je to „jen jako“ – a bez her na „jako“ se jako tvorové nadaní fantazií neobejdeme. Avšak úskalím doby postfaktické je, že se nám „jako“ prolíná do oblasti „doopravdy“ a že prostor her a prostor reality neumíme ostře odlišit. Dovedli jsme to a potom zapomněli, anebo je jen pohodlnější mávnout rukou a říct si, že beztak všichni lžou a pravda bude někde uprostřed? Dokud ji ovšem, chuděru, necháme uprostřed, i dál to bude schytávat ze všech stran. A to si nezaslouží – to si nezasloužíme.

autor: Alena Scheinostová
Spustit audio