Albert Pražák: Profesor literatury záškodníkem v rakouské armádě

27. květen 2015

V letošních květnových dnech jsme si stejně jako celý svět připomínali sedmdesát let od konce 2. světové války. V různých retrospektivách občas také zaznělo jméno významného českého filologa Alberta Pražáka. Zcela zaslouženě, protože tento uznávaný člen českých a slovenských vědeckých institucí hrál v pražských květnových dnech dějinnou úlohu. Jako předseda České národní rady, která se ustavila těsně před Pražským povstáním, dohodl s generálem Toussaintem německou kapitulaci a zabránil dalším masakrům na území našeho hlavního města. Albert Pražák měl ale za sebou i pestrou zkušenost z 1. světové války, kde působil v uniformě rakouského důstojníka čtyři roky.

Studium, doktorát a naštvaný pan domácí

Budoucí literární historik se narodil v roce 1880 v Chroustovicích na Chrudimsku v rodině zámeckého zahradníka. V Hradci Králové pak navštěvoval místní slavné klasické gymnázium, kde ho plně uchvátil svět literatury. Na Karlově univerzitě se zapsal na obor slovanská a germánská filologie a po své dizertaci na téma díla Jana Nerudy postupně učil na několika pražských středních školách. Bydlel tehdy ve Vršovicích, kde prý svým působením v Masarykově časopisu Čas popudil svého domácího tak, že jím byl těsně před válkou vyhozen z bytu. Prý určitě padne a paní jistě nebude moci byt udržet.

Místo docentury srbská fronta

Válka přišla pro Pražáka z čista jasna. Plánoval se právě habilitovat a konečně nastoupit vysněnou vědeckou dráhu. Zatím ho ale čekala armáda. Do bojů ale neodcházel jako řadový voják, nýbrž jako důstojník rakousko-uherské armády. Před svým odchodem na frontu se s ostatními šaržemi scházel v Obecním domě. Při setkáních však vládla nejistota. Zpívalo se sice Kde domov můj, ale také Hej Slované, což bylo vzhledem k tažení do Srbska a Ruska poněkud zvláštní. Budoucí profesor se ale už tehdy rozhodl, že bude pracovat proti Rakousku v československých zájmech.

Podezřelé konání rakouského důstojníka

Rakouská armáda vstupuje do Bělehradu. Prosinec 1914

Celý první válečný rok se Pražák pohyboval na srbské frontě. Podle svých vzpomínek se snažil Srbům pomáhat, kde to šlo, i když jsou tyto skutečnosti dnes těžko ověřitelné. Na podzim roku 1914 se prý v Železniku u Bělehradu sešel v jednom domku s přestrojeným srbským důstojníkem, s nímž rokoval o pohybech rakouských vojsk. Srbům prý prozrazoval rakouské záměry i při jiných příležitostech. Přispěl tak svým dílem k nezdaru rakouských vojsk na srbské frontě v prvním roce války. Stejným způsobem se Pražák snažil chovat i v bojích na východní frontě, kam byl převelen v roce 1915. Byl v té době již považován minimálně za nespolehlivého, a tak měl za trest putovat zpět na nejistou balkánskou půdu ke skadarské pevnosti.

Ze zákopů do služeb nové republiky

Válka však Pražáka zavedla místo k černohorské pevnosti do slovenských Košic. Město na Pražáka svým multikulturním charakterem silně zapůsobilo. Strávil v něm řadu měsíců. O Pražákových osudech v dalších letech války a v jejím závěru však mnoho známo není. Sám později jen vzpomínal, že se z něj během války stal přesvědčený čechoslovakista a že intenzivně přemýšlel, jak by mohl v poválečné republice osobně přispět k rozvoji kultury. K pracovnímu stolu prý po návratu z fronty sedal ještě v uniformě. Ihned nastoupil na ministerstvo školství nového státu a jeho zájem o slovenskou kulturu, který se za války ještě prohloubil, ho v roce 1921 přivedl na právě vzniklou Komenského univerzitu do Bratislavy. Během následujících let se Albert Pražák stal jednou z elitních postav československé vědy.

autor: Václav Nájemník
Spustit audio