Aktuální téma - chryzantémy

2. červen 2004

O tom, proč jsou chryzantémy i v této době aktuálním tématem, si Zuzana Vojtíšková povídala s Josefem Bolenem, odborným instruktorem Českého zahrádkářského svazu.

Proč je v tuto dobu téma chryzantémy aktuální?

Protože když je nyní nenařízkujete a nezasadíte, tak nesklidíte květy na podzim a to by byla škoda.

Takže kdo chce pěstovat chryzantémy, kde by řízky mohl získat? Doporučujete je spíš zakoupit, anebo nařízkovat někde na zahrádce?

Pro začátečníka určitě doporučuji nakoupit. Jinak jsou dva způsoby množení. Buď dělením, které se už moc nepoužívá, anebo řízkováním, které je v současné době nejdůležitější. Je potřeba udělat řízky tři až čtyři centimetry dlouhé a napíchat je do substrátu (jedna ku jedné rašelina s pískem). Ideální je namočit řízek do práškového stimulátoru a pak teprve je zasadit. Nejdůležitější je ale řízky mělce píchnout a velmi pevně přitlačit k půdě. Při teplotě kolem 16 stupňů během čtrnácti dnů až dvaceti dnů zakoření. Nesmíme zapomenout přikrýt, většinou to stačí třeba starými novinami, aby byly ideální mikroklimatické podmínky pro rostliny.

Chryzantéma

Jak moc řízky zalévat?

Se zálivkou to určitě nepřehánět, aby nedošlo k houbovým a plísňovým onemocněním, to znamená jednou denně a raději rosit.

Na co si má pěstitel dávat pozor při zakoupení řízků? Jak je vybírat?

Určitě neočekávat od řízku chryzantémy, že bude nádherný, super v květináčku. Je to rostlina mělce kořenící, tudíž na první pohled nebude vzbuzovat vaši důvěru. Nebát se maximálně kontrolovat, jestli lístky nejsou zahnědlé nebo s nějakými příznaky plísní nebo houby.

Kam chryzantémy na zahrádce umístit? Volně zasadit na záhony, nechat v těch květináčích?

Pro začátečníky určitě jsou nejlepší drobnokvěté, rané. Rozhodně bych doporučil nádoby, ve kterých vyniknou nejlépe keříčkové chryzantémy, protože chryzantéma se těžko zapojuje do výsadby na trvalkový záhon.

A co se barevnosti týče?

Barev je nepřeberná škála. Dnes už máme přes deset tisíc druhů, takže zákazník má opravdu z čeho vybírat a je to rostlina podzimu.

Lze se vůbec v tom výběru zorientovat?

Je to velmi těžké, ale nejlépe je rozhodnout se podle obrázků ve specializovaných prodejnách, kde je už možnost podle květu poznat, jak ta rostlinka bude vypadat ve své dospělosti.

autoři: Zuzana Sikačová , Josef Bolen
Spustit audio