33 otázek pro Vladimíra Párala

4. prosinec 2013

Jedním z projevů postupného uvolňování společenských i politických poměrů v Československu byl také rozhlasový program, v němž se v letech 1966 a 1967 pravidelně objevoval pořad 33 otázek. Jde o populární dotazník Marcela Prousta, se kterým se potkali všichni čtenáři knihy Hledání ztraceného času.

Tak řečených proustovských dotazníků se dnes najde – třeba na internetu – celá řada. Principem jsou rozmanité otázky pátrající po životních názorech, postojích, pocitech dotazovaného. Díky rozhlasovým dotazníkům se nám v archivu dochovalo několik nahrávek hlasů významných spisovatelů – Václava Havla, Jana Skácela, a nebo třeba Vladimíra Párala – ten byl u mikrofonu právě na počátku prosince 1967. Pravidlem bylo, že ještě než dostal slovo dotyčný tvůrce, zaznělo vždy krátké laudatio, aby posluchači věděli, s kým mají tu čest – musíme brát v úvahu, že jména, která dnes považujeme za součást čítanek, byla tehdy jmény novými.

Řečeno v rozhlase o Vladimíru Páralovi na začátku prosince 1967. A teď už může dostat slovo spisovatel sám. Dotazníky se natáčely tak, že tázaný odpovídal na otázky předem namluvené Josefem Langmilerem.

Spustit audio