23. září: neslavná mobilizace a český Funès

23. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 23. září, svátek má Berta. Tak přátelé, je to tady. Od dnešního brzkého rána už je tu definitivní podzim, už i ten astronomický. 

Počasí podle toho vypadá, ať už se nám to líbí, nebo ne. V dnešním kalendáriu musím vzpomenout na události z doby před 80 lety.

Pro většinu světa začala II. světová válka 1. září 1939, ale pro obyvatele Československa začala už o rok dříve.

Dne 23. září 1938 ve 22:00 hodin vydává vláda vyhlášku o vstupu státu do branné pohotovosti. Mobilizace byla vyhlášena rozhlasem a většina národa jí přivítala s nadšením.

V mnoha případech byli záložníci na místě určení dřív než přijímací komise. Během prvních 24 hodin bylo na místě u svých útvarů 75 procent povolaných záložníků, hlásili se i dobrovolníci.

Celkem bylo povoláno 1 250 000 mužů. I dnes, v dobách informačních technologií a rychlé dálkové dopravy můžeme jen obdivovat, jak celá akce proběhla rychle a úspěšně. Jak to ovšem pak celé dopadlo, to je jiná věc.

Rád bych vám dnes připomněl jednoho z nejlepších českých herců. František Filipovský byl ale také geniální dabér. Nevím jak vy, ale já mám třeba raději četníka v jeho podání, než v originále s panem Funèsem. František Filipovský se narodil před 111 lety.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.