Začaly největší volby na planetě: V indických parlamentních volbách půjde volit téměř miliarda lidí

21. duben 2024

Každý osmý člověk na planetě může v příštích sedmi týdnech odevzdat svůj hlas v největších volbách na světě. Indové volí svůj nový parlament a rozhodují tím o budoucí vládě. Průzkumy favorizují strany stávající vlády premiéra Naréndry Módího, který obhajuje mandát už podruhé.

I další čísla kolem indických voleb jsou impozantní. Například fakt, že o zvolení se teoreticky mohou ucházet kandidáti z víc než 2,6 tisíc politických stran. Hlavní souboj se ale bude svádět mezi dvěma bloky, respektive dvěma volebními aliancemi, které politické strany v Indii už tradičně uzavírají, aby zlepšily svoje šance. 

V první fázi voleb se uchází o zvolení celkem 252 trestně stíhaných kandidátů, tedy každý šestý!

První z nich je Národní demokratická aliance (NDA) a jejím nejsilnějším subjektem Indická lidová strana (BJP) premiéra Módího.

Jde dokonce o sedm kandidátů obviněných z vraždy, obviněných z pokusu o vraždu je 19.

Proti ní stojí Indická národní rozvojová a inkluzivní aliance (INDIA) vedená Indickým národním kongresem (INC). Zatímco BJP a její spojenci představují zhruba řečeno populistickou pravici smíchanou s hinduistickým nacionalismem, aliance INDIA je širokou koalicí značně nesourodých stran, které spojuje hlavně jeden cíl: ukončit hegemonii Naréndry Módího. 

Nespolehlivé průzkumy

Předvolební průzkumy jasně favorizují Národní demokratickou alianci, to ale v Indii nemusí znamenat zas tak moc.

Čtěte také

„Indický volič je nepředvídatelný a všichni místní komentátoři a analytici jsou velmi opatrní při odhadování výsledků voleb,“ upozorňuje indolog Zdeněk Štipl z Filozofické fakulty Univerzity.

„Máme totiž už příklad z roku 2004, kdy dnes znovu vládnoucí NDA končila svoje poměrně úspěšné vládní období a všeobecně se čekalo, že mandát obhájí, to se ale nestalo. Tehdy vyhrál naopak Indický národní kongres, který byl velmi překvapený, že má najednou sestavovat vládu.“

Hlavním důvodem, proč se průzkumy často mýlí, je většinový volební systém: Indie je rozdělená na 543 jednomandátových obvodů a pro odhad výsledků je tak v podstatě potřeba udělat ve všech průzkum. V řadě oblastí jsou navíc rozdíly velmi těsné, i malý posun v podpoře jednotlivých stran může znamenat velký rozdíl v počtu získaných mandátů.

Jak to všechno ve skutečnosti dopadlo, zjistíme až začátkem června. Volby jsou už tradičně rozděleny do několika fází, kdy se postupně hlasuje v jednotlivých obvodech.

Důvod je jednoduchý: v mezičase se přesouvají volební komisaři i příslušníci bezpečnostních složek, které na průběh dohlížejí. Politická soutěž je hlavně v některých částech země velmi vyhrocená a výjimkou nejsou ani ozbrojené útoky na hlasovací stanice. Ostatně i letos už hlásí Indie první incidenty a zraněné.

Špinavý svět indické politiky

Pevnou součástí předvolební kampaně v Indii jsou také zprávy o tom, kolik trestně stíhaných politiků se uchází o zvolení a kolik peněz určených na nelegální kampaň volební komise zabavila. 

Čtěte také

V první fázi voleb se uchází o zvolení celkem 252 trestně stíhaných kandidátů, a to ve 102 obvodech, tedy každý šestý. Někdy se přitom jedná o velmi závažné trestné činy typu vraždy (sedm kandidátů), pokusu o vraždu (19) nebo sexuálně motivovaných útoků (18). Zdaleka nejrozšířenější jsou ale podezření z korupce. Týká se to přitom všech stran včetně těch velkých celostátních, i když jsou mezi nimi velké rozdíly.

Statistiky navíc ukazují, že trestně stíhaný kandidát má paradoxně lepší šanci na zvolení. Důvodem jsou peníze: tito politici jsou často zároveň vlivní lokální byznysmeni podnikající na hraně zákona, kteří si umějí opatřit peníze a sami si zaplatit kampaň. Když je některá strana nominuje, ušetří peníze z vlastní pokladny a navíc získá kandidáta, který má slušnou šanci vyhrát pro ně mandát. 

Peníze totiž hýbou předvolební kampaní v Indii stejně jako kdekoliv jinde – tady je to jen víc vidět. Kromě médií, především televize, zůstávají hlavním kolbištěm indické předvolební kampaně stále veřejná shromáždění a setkání s voliči, které jsou zároveň příležitostí k uplácení voličů: ať už hotovostí, nebo různými dary (bývá to alkohol, oblečení, nebo v poslední době stále častěji i drogy).

To zákony zakazují a volební komise se snaží podobné praktiky potírat. Od 1. března, kdy začala ostrá část kampaně, už zajistila peníze a dary v hodnotě přesahující 46 miliard rupií, tedy v přepočtu přes 13 miliard korun.

Čtěte také

„Neexistuje snad žádná odborná studie, která by potvrdila, že voliči se nechají takhle snadno uplatit,” vysvětluje indolog Jiří Krejčík z Filosofického ústavu Akademie věd.

„Dělá se to z velké části proto, že je to značné symbolické gesto. Politik tím ukazuje, že má moc a peníze, zároveň na jeho mítinky přijde víc lidí, takže vypadá důvěryhodněji. Vlastně tím, že uplácíte voliče, dáváte najevo, že to myslíte vážně.”

Přes všechny tyto nedostatky není zásadní důvod pochybovat o důvěryhodnosti indického volebního procesu jako celku i o tom, že Indie zůstává funkční demokracií s otevřenou politickou soutěží a poklidným předáváním moci - což v regionu úplná samozřejmost. 

Víc se dozvíte v pořadu Za obzorem, připravil Ondřej Himmer. 

Spustit audio