Vikingové byli na Faerských ostrovech až druzí

21. srpen 2013

Prvními obyvateli Faerských ostrovů nebyli Vikingové, ale záhadní lidé, kteří přišli o nejméně 300 až 500 let dříve. Naznačují to nové archeologické nálezy z ostrova Sandoy.

Faerské ostrovy leží v severním Atlantiku severozápadně od Skotska. Archeologické nálezy až dosud naznačovaly, že jejich prvními obyvateli byli Vikingové, kteří je kolonizovali v 9. století našeho letopočtu. Mezinárodní tým archeologů, který zkoumal naleziště Á Sondum na ostrově Sandoy, však došel k závěru, že Vikingové byli na Faerských ostrovech až druzí v pořadí.

V nánosech větrem navátého písku vědci objevili popel z rašeliny, který pochází z lidské činnosti. Spolu s ním objevili i spálená zrnka ječmene, jejichž radiokarbonové datování ukázalo, že ostrov byl obydlen lidmi ještě před příchodem Vikingů. Tato kolonizace měla dvě fáze: první trvala od 4. do 6. století, druhá od konce 6. století do 8. století.

Kdo byli skuteční první kolonisté Faerských ostrovů a odkud přišli, zatím nevíme. To, že sušili a spalovali rašelinu, však dokazuje, že se zde jen nezastavovali, ale pobývali po delší období. Je také pravděpodobné – a nasvědčuje tomu i absence jiný archeologických nálezů – že jejich společnost byla zničena během vikinské invaze.

Zdroj: Durham University, Quaternary Science Reviews

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio