„Vepřové na mikrořasách“? Chutná stejně jako maso. Navíc tvoříme potravinu nového typu, říká inovátor Roman Lauš

5. červen 2025

„Klobásy, mleté maso i panenka vyrobené z našeho kultivovaného masa? To je zatím hudba nedaleké budoucnosti. Zatím nejsme ve fázi, abychom mohli někomu oficiálně dát ochutnat,“ přiznává Roman Lauš, který stojí se svým brněnským startupem Mewery v čele projektu „pěstování masa“ bez zabití jediného zvířete nebo poškození planety.

Roman Lauš patří mezi nejvýraznější inovátory v Česku a stojí v čele průlomového projektu v oblasti potravinářství. Poslechněte si Hovory Tatiany Čabákové

Čtěte také

„Za tři roky jsme dospěli do bodu, že jsme velice dobře schopni charakterizovat biomasu, tedy masový základ pro další produkty v potravinářství,“ popisuje v pořadu Hovory s inovátory.

„A pokud se ptáte, jak chutná, odpovídám, že líp než většina rostlinných alternativ, které jsem kdy ochutnal.“ 

Většina firem, která se pustila do kultivovaného masa, to zkoušela hlavně na hovězím, Lauš se ale svými odborníky pustil do „vepřového na mikrořasách“. Samozřejmě, že než se do samotného byznysu pouštěl, udělal si analýzu konkurenceschopnosti a nejen ji.

Čtěte také

„Když jsem se podíval na business potenciál, zjistil jsem, že vepřové je jedno z nejvíc konzumovaných mas na světě, v Evropě dokonce úplně nejvíc. 

A pokračuje: „Pak jsme začali pracovat na protokolech, které do té doby pro vepřové buňky neexistovaly, a řekli si: ,Pojďme se oprostit od finálního produktu a vytvořit platformu.‘ Dnes ji máme, a je na bázi mikrořas, která umožňuje kultivovat jakékoli buňky zvířat – tedy vepřové, hovězí, kuřecí a zkoušeli jsme i rybí.“ 

Máme něco, co nemá ani maso

„Samotný finální produkt ale nevyvíjíme. Už máme partnerství a pracujeme na různých aplikacích biomasy. To, co říct můžu, je, že díky mikrořase vytváříme navíc i něco nutričně úplně nového. Do samotné biomasy vepřového jsme schopni dostat vitaminy, které v mase nejsou. Stejně tak v tom máme až o 80 procent víc proteinů a podobně o 80 procent méně nasycených kyselin,“ popisuje Lauš. 

Čtěte také

„Lidé si myslí, že když uříznete kus masa z krávy, prasete apod. tak to stejné vypěstuje v laboratoři, my ale teď máme nutričně jinak složené produkty, ale když si je vezmete do úst, víte, že jíte vepřové maso. Naše řasa do toho přidává něco, co maso nemá. To dohromady znamená, že vytváříme potravinu nového typu,“ dodává Roman Lauš. 

Proč se pustil do tak náročného biologického výzkumu, když  původně vystudoval IT? Jak přišli na mikrořasy a proč si podnikatel myslí, že se nikdy nic nestane náhodou? Odpovědi nabízí audiozáznam pořadu Hovory s inovátory, ptá se Tatiana Čabáková.

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.