Vakuum po stažení Američanů ze Sýrie vyplní jejich soupeři

30. prosinec 2018

Jakmile Donald Trump překvapil celý svět oznámením, že stáhne americké vojáky ze Sýrie, začalo Turecko posilovat vojsko na společných hranicích.

Podle britského deníku The Times je to neklamné znamení, že Ankara uvažuje o útoku na pozice Kurdů, kteří pohraniční oblast ovládají. Posily byly spatřeny nedaleko města Manbidž, na které turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan už dlouho pomýšlí.

Turecko a USA zahájily v listopadu v okolí Manbidže společné hlídky, aby zabránily vzájemnému střetu. Vojáci amerických speciálních jednotek, kteří ve městě působí, zároveň spolupracují s povstaleckými Syrskými demokratickými silami, v nichž převažují Kurdové. Ti už před několika dny uvedli své jednotky do bojové pohotovosti, protože turecké posily přijely i do turecké provincie Şanlıurfa hraničící s kurdským územím.

„Teroristé“ proti teroristům

Bílý dům minulou neděli oznámil, že rozkaz ke stažení dvou tisíc Američanů ze severovýchodní Sýrie už je podepsaný, ale neuvedl, kdy odchod začne. Trump jen vzkázal, že bude „pozvolný a velmi koordinovaný“. A dodal, že američtí a turečtí představitelé se osmého ledna sejdou ve Washingtonu, aby situaci projednali.

Islámský stát zůstává v Iráku neporažen a jeho útoky opět sílí

Islám, terorismus, islámský stát

Útoky takzvaného Islámského státu v irácké provincii Kirkúk se v posledním roce více než zdvojnásobily, protože irácká vláda neřeší rizikové faktory, které přispívají k nestabilitě. Konstatuje to americké Středisko pro strategická a mezinárodní studia ve své nové zprávě, kterou cituje kurdský server Rudaw.

Panuje obava, že jakmile Američané odejdou, bude Ankara moci bez zábran útočit na pozice Kurdů. Turecko označuje jejich Lidové obranné jednotky (YPG) za teroristy, zatímco ty jsou podle Timesů ve skutečnosti nejvýkonnějšími místními milicemi v boji proti takzvanému Islámskému státu v Sýrii. A už varovaly, že jestli je Turecko napadne, budou nuceny boj proti džihádistům přerušit.

Írán a Rusko se z odchodu Američanů radují, píše londýnský deník. Už se prý nemohou dočkat, až uprázdněné místo zaplní samy. Francie a Británie zase slibují, že ze Sýrie neodejdou a budou organizaci Islámský stát bránit v přeskupení. Ve srovnání s Američany však mají v zemi příliš málo vojáků i letadel. Hlavními a jedinými mezinárodními hráči na syrském bojišti teď budou Turecko, Rusko a Írán, vyjmenovávají The Times. 

Server panarabské stanice Al-Džazíra přidává informaci, že hned po oznámení odchodu Američanů požádaly Kurdské Lidové obranné jednotky o pomoc režim Bašára Asada. A Damašek volání vyslyšel – v pátek do Manbidže vstoupila syrská armáda.

Spustit audio

Související