Spartakiády jako socialistická obdoba brazilského karnevalu v Riu? Ne tak zcestná představa

20. červenec 2016

„Na rozdíl od řady jiných rituálů komunistického režimu si většina lidí cvičení na spartakiádě užívala. Ti lidé, kteří se s hromadným cvičením dostali až na Strahov, na to dodnes vzpomínají jako na velmi silný zážitek,“ popisuje historik Petr Roubal, autor knihy Československé spartakiády.

„Týdenní pobyt v Praze byl tehdy pro řadu lidí něco dost výjimečného. Praha bývala v období konání spartakiád mimořádně dobře zásobená všemožným zbožím, a navíc měla jakousi až karnevalovou, sváteční atmosféru,“ vysvětluje Petr Roubal, proč se spartakiády těšily třeba mnohem větší oblibě než třeba prvomájové průvody.

S představami spartakiády jako jakési socialistické obdoby brazilského karnevalu v Riu souvisí i mýtus, který se v souvislosti s tímto hromadným cvičením traduje dodnes. V knize Československé spartakiády ho ovšem Petr Roubal úspěšně vyvrací. V čem tento mýtus spočíval? „Tradovalo se, že po každé spartakiádě následoval demografický růst způsobený zvýšenou sexuální aktivitou účastníků spartakiády. Já jsem ovšem žádný takový trend ve statistických údajích nezaznamenal,“ říká Petr Roubal a dodává, že když se podíváte na režim cvičenců a vezmete v potaz skutečnost, že ženské a mužské složky (jak se tehdy cvičencům a cvičenkám říkalo) spaly v oddělených ubytovnách, tak by nějaká podobná dobrodružství byla poměrně složitá.

Kde se spartakiády jako kulturní a politický fenomén vzaly? A co bylo jádrem jejich sdělení? Tyhle i další otázky zodpoví nejen náš rozhovor s Petrem Roubalem, ale hlavně jeho kniha Československé spartakiády, která vyšla u nakladatelství Academia.

02896643.jpeg
02897074.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.