Slídilové roku? Mezi laureáty je Policie ČR nebo projekt MojeOdpadky.cz

29. březen 2024

Policie, motivační projekt na ekologické chování nebo systém pro biometrickou identifikaci zaměstnanců. To jsou někteří laureáti letošního ročníku anticen Velkého bratra. Každoroční soutěž pořádá sdružení Iuridicum Remedium.

České policii porota letos udělila ocenění Úřední slídil za provozování systému Digitální podoba osob, který slouží k identifikaci lidí na fotografiích. Policie podle porotců neměla k provozu systému před jeho spuštěním zpracované zhodnocení dopadů do soukromí a chybí i dostatečný právní základ pro jeho provoz.

Čtěte také

Podle policie ale systém funguje v souladu se zákonem a poskytuje neocenitelnou pomoc při identifikaci zemřelých lidí nebo pachatelů trestných činů.

Za Dlouhodobého slídila porota letos označila projekt MojeOdpadky.cz, který odměňuje občany za ekologické chování v souvislosti s produkcí a likvidací odpadu. Lidé mohou získat tzv. EKO body, za které mohou dostat různé slevy. Systém ale podle poroty také shromažďuje osobní údaje uživatelů.

„Je to dost svérázná záležitost. Na co na všechno a jakým způsobem se dají ta osobní data získávat. Naproti tomu třeba u toho, co dělá policie, to je očekávatelná záležitost a v zásadě spor dvou různých právních a morálních názorů,“ hodnotí Petr Koubský z Deníku N.

V kategorii Firemní slídil porota vybrala společnost Innovatrics, která provozuje systém na biometrickou identifikaci zaměstnanců. Porotci mu vyčetli mimo jiné to, že zaměstnavatelé často nutí své lidi biometrickou identifikaci této firmy používat, aniž by jim nabídli alternativu.

Čtěte také

Pozitivní cenu letos pro změnu získal spolupředseda zelených Michal Berg, a to za to, že upozornil na plány Správy železnic instalovat na nádražích pítka, ze kterých lidé mohou čerpat vodu jen s použitím speciální mobilní aplikace. Ta sbírá data uživatelů.

„Myslím si, že je výborná věc, že ty ceny Velkého bratra se tímto způsobem dělají, že jsme součástí celoevropské aktivity, která se tím zabývá. A myslím, že je taky pochopitelné, že v některých případech na to budou různé názory, nedosáhne se shody. Ale je to kontroverzní téma, jinak to nejde,“ soudí Koubský.

Jak vznikají písně vytvořené umělou inteligencí? A jak pokračuje projednávání žaloby proti YouTube kvůli podvodným videím se známými osobnostmi? Poslechněte si celý magazín Online Plus. Moderuje David Slížek.

Spustit audio