Rozehra. Startuje nová podcastová série o vztazích sportu, rozhlasu a politiky

26. duben 2024

Sport je hra. Nejen fyzická, ale i rozhlasová a politická. Začíná podcastová série, která rozkrývá historii a současnost rozhlasových sportovních reportáží, a to v podání sedmi různých autorů. Poslouchejte ji od 3. května 2024.

Jaké sporty patřily v začátcích rozhlasu k těm nejžádanějším? Kdo a za jakých okolností za mikrofonem vystřídal legendárního Josefa Laufera? Kdy mohla být v Praze olympiáda a proč nebyla? Čím to, že sportovní reportáže nedělají častěji ženy? A jak sportovní reportéři se Zdeňkem Svěrákem komentovali spartakiádní cvičení? To je jen malá řada otázek, na které série dává odpovědi.

Námět a archivní rešerše: Tomáš Dufka
Dramaturgie: Martina Rasch
Zvukový design a mix: Jonáš Rosůlek
Marketing a produkce: Klára Surovcová
Fotografie a videa: Tomáš Roček
Digitalizace a retuše archivních fotografií: Miloslav Novák, Anna Khmeleva
Autoři epizod: Kateřina Kubalová a Dušan Radovanovič, Naďa Reviláková, Martin Charvát, Jan Suchan, Martina Rasch, Tomáš Dufka
Premiéra: 3. 5. 2024

Série volně navazuje na podcastovou sérii RozhlaSTO. Stojí za ní stejný tvůrčí tým – námět koncipoval vedoucí rozhlasového archivu Tomáš Dufka, dramaturgie se ujala Martina Rasch a sound design a mix zvuku zajistil Jonáš Rosůlek. Mezi autory jednotlivých epizod patří mj. i dva současní sportovní reportéři Martin Charvát a Jan Suchan.

Rozehrávka. Podání. Buly. Výstřel. Gong… Každá sportovní událost začíná nějakou akcí, která uvede míč do hry anebo vypustí běžce ze startovních bloků. Pro živou rozhlasovou reportáž se pomyslné bloky hodně pootevřely před sto lety díky přenosům ze sportovních utkání. A to je také jeden z důvodů, proč rozhlas a sport tvoří dodnes nerozlučnou dvojici. Pusťte si dokumentární sérii o sportu v rozhlasovém podání!

Všechny epizody Rozehry najdete od 3. května 2024 na webu Plusu, audioportálu mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Od 4. května do 8. června 2024 pak podcastovou sérii uslyšíte i ve vysílání Českého rozhlasu Plus, a to každou sobotu po 10. hodině dopoledne.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio