Před 55 lety John F. Kennedy vytyčil cíl dobýt Měsíc. Jak vypadá dobývání vesmíru dnes?

25. květen 2016

V pětapadesát let starém projevu mluví tehdejší americký prezident John Fitzgerald Kennedy o tom, že cílem USA je do konce 60. let dostat bezpečně člověka na Měsíc a zpět. Tento cíl se sice podařilo naplnit, ale jen za cenu obrovských nákladů.

Na začátku 60. let byl americký vesmírný program ještě v plenkách, ale Kennedy potřeboval zvýšit pošramoceného amerického sebevědomí. „Sověti měli v té době už prvenství první družice a prvního člověka ve vesmíru. Američané oproti tomu selhali při vylodění v kubánské Zátoce sviní a ekonomika se potýkala se silným propadem,“ přibližuje tehdejší situaci Ondřej Novák z vědecké redakce.

Problémem byly finance a také to, že se všechny technologie musely vyvinout úplně od začátku a ve velmi krátké době. V přepočtu na dnešní ceny se cena programu Apollo vyšplhala na více než 200 miliard amerických dolarů. Projekt se ale z dlouhodobého hlediska vyplatil a podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře z tohoto programu americká společnost těží dodnes:

„Věkový průměr tehdejších letových direktorů a pracovníků v Johnsonově kosmickém středisku byl mezi 25 a 30 lety. Dorůstala zcela nová generace a bylo zapotřebí vyvinout spoustu nových technologií, nových materiálů, všeho, co v té době nebylo. Ale přesto tohle dokázali.“

Vztyčování vlajky USA na Měsíci

Větším cílem než Měsíc je ale dnes pro státy Mars – mluví se o tom, že by se na něj lidé měli podívat do 20 let. Cesta k rudé planetě je ale mnohem náročnější. „Na Měsíc se dá doletět za 3 dny a technologicky to už dnes není takový problém. Naopak pro cestu na Mars bude potřeba desítky nebo i stovky tun těžká kosmická loď. A velkým problémem je radiace. Před tou lidi při cestě na Měsíc chrání elektromagnetické pole Země. To ale v meziplanetárním prostoru není a ochranu posádky před radiací se zatím nepodařilo vyřešit,“ vysvětluje Ondřej Novák.

autoři: bur , ono
Spustit audio