Petr Janyška: Polské volby – Tusk má v rukou všechna větší města

23. duben 2024

V neděli skončilo v Polsku druhé kolo voleb, v nichž Poláci volili své městské, obecní i krajské zastupitele. A na rozdíl od nás přímou volbou i starosty a primátory.

Kdo vyhrál? U tohoto typu voleb nelze jednoznačně odpovědět, to nejsou volby prezidenta, politická realita se město od města a kraj od kraje liší.

Čtěte také

Navíc se tu projevuje zvláštnost polské demografie, kdy více než polovina obyvatel žije v městečkách a vesnicích, tradiční baště strany Právo a spravedlnost (PiS), a ty hlasují jinak než větší, tradičně liberální města.

Od loňských parlamentních voleb v říjnu, které strana PiS prohrála, uplynulo ještě málo času, aby se jejich výsledek teď nějak dramaticky projevil i na lokální úrovni. Jisté ale je, že v neděli celkově posílily strany a kandidáti dnešní vládní koalice, a zvláště přímo její hlavní součásti – Tuskovy strany Občanská koalice. A že dokonce zaznamenaly několik spektakulárních vítězství.

Velké vítězství varšavského primátora Trzaskowského

Lze také s jistotou říci, že Kaczyńského strana PiS po těch několika měsících oslabila, a že dokonce její dosud pevné pozice v menších městech začínají praskat. Nejmarkantněji se to projevilo na jihovýchodě země, kde PiS bývala jasným hegemonem a kde si dnes ze čtyř větších měst udržela jen jedno. Oslabení této strany bylo vidět i v tom, že v mnoha městech do 2. kola vůbec nepostavila svého kandidáta.

Čtěte také

Kaczyńského strana nedobyla ani jedno větší město. Největší, kde bude vládnout, má necelých 90 tisíc obyvatel. Zato všechna velká Varšava, Krakov, Wroclaw, Gdaňsk, Řešov a desítky dalších budou v rukou Tuskovy strany. Velký boj byl o Krakov, kde v neděli vyhrál politik jeho Občanské koalice.  

A to nemluvíme o Varšavě, kde hned v prvním kole vyhrál se 60 procenty dosavadní primátor a bývalý kandidát na prezidenta Rafał Trzaskowski, přičemž jeho rival ze strany PiS dostal jen 18,5 procenta. Je pravděpodobné, že s tak silným mandátem se Trzaskowski pokusí za rok znovu kandidovat na hlavu státu.

Jednou ze zajímavostí je město Toruň, v němž má své sídlo ultrakonzervativní a velmi vlivný katolický kněz Tadeusz Rydzyk, ředitel mediálního impéria. Založil tam a řídí katolické Radio Maryja, televizní kanál (Trwam), vysokou školu a řadu ekonomických aktivit.

Čtěte také

Od vlád PiS dostával v minulosti mnohamiliónové podpory i jednoznačnou vstřícnost ze strany města. V neděli tam ale v souboji o starostu zvítězil politik Občanské koalice a je jasné, že pro Rydzyka končí jedna epocha.

Jinou zajímavostí je, že v čele všech tří měst baltského pobřeží Gdaňsku, Gdyně a Sopotu budou starostkami ženy.

PiS na ústupu

Ohledně výsledků v krajích, polsky vojvodstvích, politici PiS sice argumentují tím, že získali v celkovém součtu v celé zemi nejvíc hlasů, ovšem toto číslo prakticky nic neznamená.

Petr Janyška

Protože jestliže strana PiS dosud vládla v devíti vojvodstvích a Tuskova strana v sedmi, teď tomu bude opačně PiS dvě ztratila. A ani těch sedm zbývajících neznamená, že tam bude mít vládu, protože k sobě nemá žádného koaličního partnera, kdežto Tuskova strana ano.

Nedělní volby tak ukázaly na pomalé, ale viditelné slábnutí Kaczyńského strany. Na to, že její loňská porážka nebyla jen nějakým epifenomenem, ale zřejmě dlouhodobějším trendem. A že dosavadní kroky nové Tuskovy vlády mají v národě většinovou podporu.

Autor je publicista a bývalý diplomat.

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.