Petr Hartman: Hamáček prohrál boj o jmenování Pocheho

18. září 2018

Když nechcete bojovat, musíte ustoupit. Platí to i pro Jana Hamáčka. Ten dosud vyčkával, zda se soupeř sám nevzdá.

Miloš Zeman k tomu neměl důvod. Převaha byla na jeho straně. Prezidentova nechuť jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí nevadila premiérovi a rovněž části členů sociální demokracie.

Koordinace zahraniční politiky vázne. Pocheho by měl řešit Ústavní soud, tvrdí Štěch (ČSSD)

Milan Štěch

Ve středu se na Pražském hradě uskuteční koordinační schůzka k zahraniční politice. Tradičně se jí krom prezidenta účastní i předsedové obou parlamentních komor a příslušní ministři. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale bude chybět, protože bude na dlouhodobě plánované návštěvě Francie a Hrad odmítl schůzku o několik hodin posunout, aby se stihl vrátit.

Například první místopředseda strany Jiří Zimola dával veřejně a opakovaně najevo, že by bylo vhodné prezidentovi ustoupit a navrhnout jiného kandidáta. Jan Hamáček a většina vedení, alespoň podle výsledku různých stranických hlasování, trvala na svém. Jediným kandidátem zůstával Miroslav Poche.

To bylo tak všechno, co pro jeho jmenování byli sociální demokraté ochotni udělat. Nenaléhali na premiéra, aby skutečně Pocheho navrhl. Nedávali najevo, že v opačném případě opustí menšinový kabinet.

Andrej Babiš tak nebyl přinucen se obsazením postu ministra zahraničí vážně zabývat. Miloš Zeman se proto nedostal pod tlak. Nemusel řešit dilema, zda má Pocheho jmenovat, nebo se k tomuto kroku nechat de facto donutit výrokem Ústavního soudu.

Zemanův vliv v ČSSD

Zkrátka Jan Hamáček vedl zákopovou válku, ve které bylo pouze otázkou času, kdy ji prohraje. Zdálo se, že až po podzimních volbách. Do té doby nechtěl přiznat kapitulaci. Zároveň si myslel, že se o provizoriu ve vedení ministerstva zahraničí nebude příliš mluvit.

Petr Hartman: Poche ministrem nebude, bude, nebude, bude...

V konečné nominaci se jméno Miroslav Poche de facto neobjevilo

Miroslav Poche ministrem zahraničí nebude. Opakovaně prohlašuje prezident republiky Miloš Zeman. Miroslav Poche šéfovat české diplomacii bude, oponuje mu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Jeho odhad nebyl správný. Paradoxně tuto kauzu ve veřejném prostoru udržoval některými svými kroky Jiří Zimola. ČSSD navenek působila jako rozhádaná strana, která řeší hlavně svoje vlastní problémy.

Jan Hamáček se na poslední chvíli pokusil tento dojem napravit. Za pár týdnů se názorně na výsledku voleb ukáže, zda to bylo sociálním demokratům něco platné. Tímto ústupkem určitě neposílí svoji pozici ve vládě, ani směrem k prezidentovi.

Andrej Babiš si ověřil, že sociální demokraté jsou ochotni leccos překousnout, aby zůstali u moci. Miloš Zeman může být spokojen s tím, že si udržel vliv na dění v ČSSD. Může tak i nadále mluvit nejenom do toho, kdo za ně usedne ve vládě.

Petr Hartman

V neposlední řadě je velmi pravděpodobné, že hlavní slovo v zahraniční politice si nadále ponechá Andrej Babiš. Když mu nedokázal čelit předseda strany, těžko to lze očekávat od řadového sociálního demokrata.

autor: Petr Hartman
Spustit audio