Ondřej Konrád: Křest jako řemen

22. duben 2024

Původně to vypadalo jenom jako bizarní sešlost na bizarním místě z bizarního důvodu. Nicméně věc záhy vzbudila nebývalý rozruch v pobouřených řadách katolické církve.

Čtěte také

Jde o křest knihy širší veřejnosti neznámých novinářů Luboše Procházky a Radima Panenky „Spiknutí“ s podtitulem „Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR“, který proběhl na hradčanské půdě Arcibiskupského paláce, za přítomnosti částečně očekávatelných a částečně překvapivých hostů.

Zapoměli na Babiše

Popisuje se v ní z velmi specifického úhlu pohledu několik týdnů z podzimu roku 2021, kdy byl v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) hospitalizován tehdejší prezident Miloš Zeman, a podle jeho slov se jedná o „hlubokou analýzu politického hyenismu“.

Čtěte také

Kterého se zřejmě měli dopustit v úzké součinnosti s osobami ve vedení nemocnice muži, jejichž menší fotografie – nad nimi se tyčí exprezidentova – jsou na obálce: ředitel BIS Koudelka, předseda Senátu Vystrčil, senátor Fischer a nynější premiér Fiala. Ve svorné, avšak marné snaze zbavit hlavu státu funkce.

Sama absurdita takové konstrukce, do níž by ovšem musel být správně zahrnut i tehdejší premiér Babiš, protože podle všeho teprve on dal při zděšené návštěvě v Lánech podnět k okamžitému odvozu prezidenta ve vážném stavu do spoluspiklenecké ÚVN, by však část katolických kruhů asi tolik nevzrušila.

Ale vadí jim značně, že Arcibiskupský palác poskytl prostor k prezentaci „konspirace a dezinformací", a že se tak navíc stalo v sále komunisty perzekvovaného kardinála Berana za přítomnosti nynější komunistické předsedkyně Konečné. A ovšem i dalších osob, kupříkladu odsouzeného bývalého šéfa lánské Lesní správy Baláka, exkancléře Mynáře, poslance SPD Foldyny nebo paní Bobošíkové, naposled do voleb kandidující za Volný blok.

Čtěte také

A nechápou, jak mohl knihu „posvětit“ emeritní arcibiskup Duka, dokonce autor předmluvy, v níž mluví o dokladu „hlubokého morálního úpadku společnosti“. Jíž ale podle nich „ztělesňuje“ právě Zeman. A ostře se distancují od slavnosti, na které mimo jiné nechyběla Jiřina Bohdalová, vedle Zemana sedící a navíc pějící píseň za klavírního doprovodu v časech krachu svého podnikání náhle víru naleznuvšího Jiřího Zmožka.

Anebo Jiří Paroubek. Kterého by po zážitku z vraždy při křtu své vlastní knihy člověk na podobné akci spíš nečekal. Ostatní hosty, jak výše řečeno vesměs nepřekvapivé, lze spatřit listováním ve fotogaleriích na internetu. Je to svým způsobem pozoruhodná podívaná.

Vydařená provokace

Arcibiskupství na rozhořčené reakce řadových i výše postavených věřících odpovídá také očekávatelně – šlo o komerční pronájem a k tradici církve přece patří „otevřenost ke každému“.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Že je za místem křtu „kmotr“ Duka, Zemanův přítel, asi těžko pochybovat. Ale někdo konkrétní musel pronájem podepsat a samozřejmě se měl zajímat, oč vlastně půjde a kdo je na listině pozvaných. Stejně jako se měli někteří politikové informovat, co je web Voice of Europe, než mu ochotně dali rozhovor. A ocitli se v podezření z užitečného idiotismu. Zdatný provokatér Zeman se jistě skvěle baví.       

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio